„Aţi văzut desenele animate cu şobolanul Remy, pasionat de bucătăreală şi care ajunge să gătească, din pălăria unui om de serviciu, într-un mic restaurant franţuzesc? Da? Ei bine, personajul nostru nu e la fel de simpatic precum bucătăraşul din poveste, dar ar putea avea în comun, să zicem … borşul de peşte. A, şi faptul că tot mic e şi PNL-ul de la Giurgiu.

Oricine poate găti era motto-ul animaţiei. Numai că, dacă-mi permiteţi, nu oricine poate conduce şi, cu atât mai puţin, nu oricine se poate da drept moralist, când are în şifonier nişte… ditamai „morunii” împăiaţi.

Preşedintele PNL Giurgiu, fostul PDL-ist Gheorghe Ştefan, a încheiat campania electorală „apoteotic”, ieri, cu nişte declaraţii nu doar jignitoare, ba de-a dreptul penale, consider, menite să distragă atenţia de la crunta lipsă de proiecte pentru Giurgiu a partidului pe care-l conduce.

Probabil că va da explicaţii la momentul potrivit pentru vorbele-i menţionate, cum, probabil, că va face, vreodată, şi pentru asta: „Afacerea Morunaşul”.

România Liberă nota, prin 2006, când Gheorghe Ştefan era mare şi tare la Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură(ANPA), că ar fi fost descoperite chiar de către Corpul de Control al ministrului Agriculturii niscaiva ilegalităţi grave la Agenţia cu pricina. Mai exact, era vorba despre controversata afacere de un milion de euro.

Ia uitaţi ce ziceau ziariştii naţionali la vremea aceea:

Este vorba de o smecherie cu pui de morun menita sa umple buzunarele unor oameni de afaceri din Tulcea si Galati.

Presedintele ANPA, Gheorghe Stefan, a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Galati, ca proiectul de populare a Dunarii cu puiet de morun s-a modificat. Stefan a afirmat ca fondurile bugetare de care dispune ANPA pentru implementarea, in acest an, a proiectului nu ajung pentru deversarea in fluviu a 100.000 de pui de morun, ci numai pentru 65.000. Cu un million de euro, cat are la dispozitie ANPA pentru aceasta afacere, se cumpara 65.000 de „morunasi” de la firmele Radut Sporting, Kaviar House si de la Institutul de Cercetari Piscicole Galati. Stefan a mai anuntat ca afacerea s-a perfectat, iar ANPA va prelua in zilele urmatoare puii, ii va marca cu cipuri cumparate tot cu bani din buget la un pret de cinci euro bucata. Pana la finele acestui an, puii de morun vor fi deversati in fluviu. Cei de la ANPA se grabesc sa vireze milionul de euro din bugetul institutiei in contul firmelor pana la 31 decembrie, pentru a nu fi obligati sa returneze banii la buget.

Presedintele amendat

Gheorghe Stefan, presedintele ANPA, a fost obligat in aceste zile de instanta sa plateasca despagubiri de 107 milioane de lei vechi unei societati comerciale din Somova pentru ca a refuzat sa aplice o sentinta prin care era obligat sa emita autorizatie de pescuit comercial. Instanta a stabilit ca suma va fi platita de persoana fizica Gheorghe Stefan, nu de ANPA, deoarece s-a demonstrat ca functionarii agentiei au inentionat sa aplice sentinta judecatoreasca, dar presedintele a refuzat sa semneze autorizatia de pescuit pentru firma din Somova. 

Mircea Staras, directorul stiintific al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii, este de parere ca se cheltuiesc inutil banii din buget pentru aceasta actiune, deoarece respectivii pui vor fi prada sigura pentru pestii rapitori din Dunare. Chiar daca vor reusi cativa „morunasi” sa scape de rapitori si vor ajunge in Marea Neagra, unde traieste aceasta specie pana la maturitate, ANPA va trebui sa astepte peste 15 ani pentru a-i monitoriza cu ajutorul cipurilor incorporate acum in corpurile lor prin injectare”. (http://m.romanialibera.ro/actualitate/fapt-divers/afacerea–morunasul—76249)

Pam-pam!

Mai mult, am intrat în posesia unui document semnat de mai mulţi reprezentanţi ai Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor din România în care ziceau aşa: „În calitate de reprezentanţi la nivel naţional şi internaţional ai intereselor asociaţiilor de pescari sportivi afiliate – potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) art. 4 alin. (1) lit. b şi art. 5 din Statutul AGVPS din România – şi la insistenţele mai multor astfel de asociaţii, vă aducem la cunoştinţă unele iniţiative ale unor funcţionari publici din subordinea dvs., prin care se perturbă grav activitatea de pescuit sportiv din România(…)

Ing. Gheorghe Ştefan – Preşedinte al Agenţiei Naţionale de Pescuit şi Acvacultură (A.N.P.A.) se face răspunzător de:

  1. Eliberarea cu mare întârziere, de abia în 21.02.2006, a „autorizaţiilor de pescuit recreativ-sportiv”, cerute de C.N.A.F.P, în baza obligaţiilor contractuale pentru asociaţiile afiliate la AGVPS din România, ceea ce a condus la situaţia acordării tacite a acestora – potrivit art. 6 alin. (1) din O.U.G. nr. 27/18.04.2003 – şi la intrarea sub incidenţa prevederilor art. 15^1 din Legea nr. 486/18.11.2003 de aprobare a O.U.G. nr. 27/2003.
  2. Eliberarea de îndată în schimb – pe baza unor contracte de exploatare a resurselor acvatice vii nule de drept, deoarece au fost încheiate abuziv peste alte contracte având acelaşi obiect, aflate în curs de derulare cu asociaţiile afiliate – de „autorizaţii de pescuit recreativ-sportiv”, atât unor asociaţii nou constituite, care nu prezentau nici o garanţie ca gestionar delegat al Companiei Naţionale de Administrare a Fondului Piscicol, cât şi unei aşa-zise asociaţii de pescuit recreativ-sportiv desfiinţate de mult timp prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă – este cazul AIVPS Hunedoara. Datele de identificare ale AIVPS Hunedoara şi de desfiinţare a acesteia se regăsesc în anexa 1 la prezenta.  Din documentaţie se poate constata şi faptul că la adresa indicată ca sediu exista Filiala de Vânătoare şi Pescuit Sportiv a AJVPS Hunedoara.
  3. Eliberarea de autorizaţii „în alb” către unele asociaţii de pescari-sportivi nou constituite, ceea ce le-a permis reprezentanţilor acestora să comunice valabilitatea autorizaţiei pe toate apele naturale care i-au interesat, contractate din punct de vedere al exploatării prin pescuit recreativ-sportiv de asociaţiile afiliate la AGVPS. Este exemplificativ, pentru ceea ce înseamnă abuzul de a elibera autorizaţii „în alb”, cazul APS Dolj „Zărgan” al cărei preşedinte, Ion Petrişor, comunică valabilitatea autorizaţiei de pescuit recreativ-sportiv” pe:

– lacuri şi bălţi care nu mai există: Popoveni, Bejeni, Popii, Giormănel, Rast;

bazine piscicole din alte judeţe: Cezieni;

bazine piscicole gestionate de alte societăţi: Ruptura, Ţarova, Brebu, Arceru, Ogniţa, Hunili, Călugăreni, Tifaru-Rast,  Ioneli, Maglavitului, Urzicuţa, Lata, Nebuna, Moreni, Ţuţuroaia;

bazine piscicole naturale contractate şi populate de AJVPS Dolj: Gârla Malin, Coţofeni, Gârla Nedeii, Işalniţa;

râuri contractate de AJVPS Dolj: Baboja, Desnăţui, Jiu, Teslui, Jieţ, Raznic.

Documentele privind acest aspect constituie anexa 2 la prezenta.

  1. Eliberarea unei „licenţe de acvacultură” – nr. 00370 din 24.01.2006 – în favoarea S.C. Sepas SRL. – Călăraşi, pe baza „Autorizaţiei de Gospodărirea Apelor” nr. 5/12.01.2005 eliberată de C.N. „Apele Române”.

Eliberarea acestei „licenţe de acvacultură” de A.N.P.A.  s-a făcut în deplină cunoştinţă de prevederile Ord. MAPDR nr. 916/2004 privind „Organizarea şi funcţionarea Registrului unităţilor de producţie în acvacultură” şi cu încălcarea flagrantă a acestuia, deoarece eliberarea acestei licenţe s-a efectuat fără verificarea obligatorie a autenticităţii datelor înscrise în documentaţia depusă, de către Inspecţia Piscicolă (anexa 4 la ordinul menţionat).

Abuzul eliberării licenţei reiese din adresa nr. 289/28 febr.2006 a AJVPS Călăraşi – care constituie anexa 3 la prezenta – şi reglementările invocate în aceasta”.

Văleu! Cum s-ar traduce liber, asta nu miroase-a bine!

Deci, cum e, domnule, cu morunu’, pardon, morala, cu bucătăreala politică şi ingrediente cheie lipsă?

Hai, c-aţi făcut-o varză călită cu borş de peşte!”.

Declaraţie politică senator Niculae Bădălău

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.