Cursurile Şcolii de Teatru- proiect al managerului Teatrului „Tudor Vianu”, Cosmin Creţu- au debutat sâmbătă, 3 decembrie.

Directorul Creţu a postat pe pagina de Facebook a lăcaşului de cultură pe care îl conduce un mesaj, cu o zi mai devreme. El a subliniat, printre altele, faptul că „de ani, acest oraș amână să își ceeze o generație de spectatori”.

scoala-de-teatru-2

„După cum spunea un jurnalist în primăvară, am ajuns la conducerea teatrului în cel mai delicat moment din istoria sa – lipseau spectacolele, lipseau spectatorii, cădirea era un morman de moloz. Încet și cu răbdare, problemele încep să se rezolve, chiar dacă, uneori, mai greu decât nădăjduiam. Dar, într-un atare context, al efortului acestui început, demersul cursurilor Școlii de teatru pare un lux pe care nu era momentul să ni-l permitem. Nu acum.

Și atunci – de ce?
Răspunsul nu poate fi decât unul: pentru că nu mai e timp! De ani de zile, acest oraș amână să își ceeze o generație de spectatori. O face trăind cu iluzia că simplul drum înspre teatru este suficient pentru a construi un public. Așa cum această țară persistă în a crede că, oferind condiții gratuite de învățătură unor tineri, îi transformă pe aceștia automat în cetățeni. Ei bine, nu! În lipsa unei EDUCAȚII directe și atente, a unui dialog constant – dialog, deci schimb de idei, nu simplă informare unilaterală! – cu cei cărora suntem datori să le lăsăm pe mâini un oraș sau o țară, viitorul va arăta în continuare dacă nu sumbru, măcar nesigur și lăsat la voia hazardului.

Școala de teatru își va construi publicul și poate și viitorii truditori între zidurile scenei. Va încerca să responsabilizeze câțiva artiști proaspăt absolvenți ai facultăților de profil, extrem de inteligenți și talentați. Va ridica o grupă de tineri de elită intelectuală, indiferent de unitatea de învățământ de proveniență, tineri care vor trece prin procesul curativ al întâlnirii cu lucrul scenic – eliminarea tracului, a blocajelor emoționale, justificarea fiecărei mișcări, a fiecărei atitudini, consecvența decizională, promptitudinea ei, îmbunătățirea aptitudinilor de cooperare și comunicare etc. În fine, ne dorim ca această Școală să fie parte a utilității publice și civice pe care Teatrul și-a asumat-o, justificându-și astfel rolul în cetate!

Cosmin Crețu”.

Cursurile Şcolii de Teatru sunt gratuite.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.