Sute de giurgiuveni de toate vârstele au participat joi, 1 decembrie, la activităţile desfăşurate cu ocazia Zilei României.

Acestea au debutat la ora 10.00, la Monumentul Eroilor de la Biserica de lângă Spitalul Judeţean. Acolo, după o slujbă religioasă, specifică acestei zilei, au fost depuse coroane de flori.

dsc_0051 dsc_0031 dsc_0025 dsc_0023 dsc_0011 dsc_0007 dsc_0002

După acest moment, reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, alături de omologii lor bulgari, politicieni, şefi ai instituţiilor giurgiuvene s-au reunit în Piaţa Tricolorului. Au adresat mesajele lor cu ocazia Zilei Naţionale, primarul Nicolae Barbu, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Marian Mina, şi prefectul Zorinel Niculcea.

4 dsc_0088 dsc_0086 dsc_0081 dsc_0080

Marian Mina, preşedinte CJ Giurgiu:dsc_0026

„Stimaţi giurgiuveni,

1 Decembrie este sărbătoarea noastră de suflet, este o zi sfântă care vine imediat după sărbătoarea Sfântului Andrei, ocrotitorul spiritual al românilor.
În aceste momente trebuie să privim cu recunoștință spre trecut, la jertfa strămoşilor noştri de acum 98 de ani pentru a realiza Unirea tuturor românilor și să le aducem un omagiu!

De aceea, cu prilejul acestei sărbători, orice dispută, conflict şi tensiune de orice fel trebuie să înceteze, lăsând să primeze încrederea, bunătatea, speranţa şi bucuria de a fi român.

Astăzi e ziua tuturor românilor, este ziua în care ne amintim că suntem cu toţii fraţi şi fii ai aceluiaşi Dumnezeu. Să fim mai buni, mai toleranţi, să revenim la înaltul ideal- fraternitatea şi iubirea necondiţionată, să fim conştienţi că fiecare dintre noi avem o misiune în această existenţă şi să ne urmăm visul! Să facem ca strămoşii noştri să fie mândri de noi!

De-a lungul secolelor, am demonstrat că suntem puternici, că suntem uniţi şi că putem învinge orice obstacol. Suntem un popor de învingători – trebuie doar să privim în noi înşine ca să redescoperim acest lucru!

De Ziua noastră Națională să ne aducem aminte de eroi, de sărbători și credință! Prezența lor în conștiința noastră, imaginile documentare, faptele de vitejie ne vorbesc de sacrificiul lor, de compromisuri și de o zi unică, în fapt moștenirea pe care ne-au lăsat-o- dimensiunea eroismului lor și simbolismul identității noastre naționale.

Iubirea de neam nu este o invenţie a secolului XIX, nu este o ideologie politică şi nu poate fi confiscată de o grupare sau alta. E sentimentul firesc al iubirii de aproape, aşa cum însuşi Dumnezeu ne-a spus. Îndemnul acesta vi-l transmit şi eu: iubiţi-vă părinţii şi casa! Iubiţi-vă aproapele! Iubiţi-vă neamul! Sus inima, români!

La Mulți Ani, România, La Mulţi Ani, români, La Mulţi Ani, giurgiuveni!”

 

Nicolae Barbu, primar municipiul Giurgiu:

 dsc_0031

„Putem privi cu încredere în viitor, căci temeliile sunt puternice(…)”

Sunt cuvintele rostite, la Alba-Iulia, pe 1 Decembrie 1918, de catre Majestatea Sa, Regele Ferdinand, atunci cand, prin hotărârea Adunării naționale românești, lua nastere statul național unitar român, operă a întregului popor de pe ambele părți ale Carpaților și de pe ambele maluri ale Prutului.

La doar 2 ani distanță de aniversarea centenarului Marii Unirii, România se află într-un moment de schimbare, de permanentă căutare a stabilității, într-un context mondial traversat de convulsii, instabilitate și incertidune.

În fata acestor vulnerabilitati, ziua de astazi trebuie să reprezinte stâlpul de echilibru al tuturor românilor, să ne repoziționeze față de ceea ce înseamnă solidaritate, credință, speranță și mai ales, unitate natională.

1 Decembrie reprezintă simbolul românismului și cheia identității noastre naționale, lecția de unitate, de dragoste de țară, de libertate și demnitate pe care ne-au dat-o cei care și-au jertfit viața pentru.

Astazi, la aproape un secol de la acel moment, Ziua Natională a României nu trebuie să fie doar prilej de bucurie populară, de zi liberă, în care urmărim parada militară și participăm la spectacole.

Astazi, trebuie să facem să conteze faptul că suntem români și să trezim în noi mândria națională, iubirea pentru acest loc binecuvantat de Dumnezeu, pentru eroii neamului și pentru cei care au un țel din a face o Românie mai buna pentru ei si pentru copiii lor.

Ziua Naționala a României reprezintă cu adevarat examenul de conștiință al fiecărui român față de neamul său, prin implicare socială și prin apărarea liantului sacru reprezentat de Biserica Creștin Ortodoxă și de credința noastră strămoșească.

Îmi doresc ca acest 1 Decembrie să conteze pentru fiecare dintre noi, să ne ofere prilejul de a ne bucura și de a ne mândri că suntem români și că împreună putem apăra valorile și tradițiile românești pe care astăzi le promovăm în cadrul sărbătorii naționale.

La mulți ani, România!
La multi ani, Giurgiu!”

A urmat, desigur, defilarea trupelor şi maşinilor, echipamentelor specifice ale tuturor structurilor MAI şi MapN.

 

dsc_0143 dsc_0139 dsc_0138 dsc_0136 dsc_0134 dsc_0127 dsc_0126 dsc_0118 dsc_0109 dsc_0108 dsc_0105

Mai multe fotografii, AICI: https://www.facebook.com/pg/Giurgiu-Net-673306689383875/photos/?tab=album&album_id=1168644066516799

Petrecerea de Ziua Naţională continuă. Artişti populari vor cânta pentru giurgiuveni, pe scena de pe strada Petre Ghelmez, acolo unde sunt servite gratuit sarmale şi vin fiert.

 Cătălina Sfetcu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.