Pur şi simplu ţi se face „pielea de găină” atunci când privirea se opreşte pe lucruri pe care le-ai mai văzut în copilărie sau poate chiar mai recent, dar la casa bunicii de la ţară. Emoţia ia forma fiecărui obiect decorativ în parte, obiect ce a adus cu sine, în vremurile noastre, frumuseţea, simplitatea, truda, parfumul unei alte lumi, chiar enegia omului care l-a creat.

Povestea continuă la Salina Gigi Sal, aşa cum am spus adesea. Multe lucruri frumoase s-au petrecut acolo, cu diverse ocazii sau doar când cei doi giurgiuveni iubitori de frumos au simţit că vor să le arate şi altora lucruri speciale.

Foaierul Salinei a găzduit, aşa cum este cunoscut, seri de literatură, întâlniri ale celor din Cenaclul Luceafărul, activităţi cu elevii în Şcoala Altfel, seri de colinde, expoziţii. Şi, în această perioadă, acest loc încărcat cu multă energie pozitivă găzduieşte din nou o expoziţie. Una specială, destinată nu doar celor mari, ci şi celor mici. Mai ales celor mici, am putea spune, pentru că ceea ce se află acolo poate fi ca o lecţie de răbdare, despre artă, despre tradiţie pentru copiii noştri ameţiţi de mirajul lumii virtuale.

Gigica Peptănaru, ajutată de soţul său Geo, au deschis o adevărată „ladă de zestre” şi au transformat foaierul Salinei lor într-o cameră plină cu poveşti. Unele… de acum 200 de ani.

dsc_0492 dsc_0493 dsc_0496 dsc_0497 dsc_0498 dsc_0499 dsc_0500 dsc_0503Mileuri din macrame, dantele, feţe de masă din aţă pescărească, feţe de masă cusute pe etamină, broderii pe olandină, lasetă, ţesături din borangic brodate, obiecte de îmbrăcăminte  croşetate din macrama, mătase etc., feţe de masă cusute în punct tradiţional. Expoziţia este generoasă.

Gigica Peptănaru: Exponatele sunt lucrate de străbunicile, bunicile noastre, de mama soacră şi de mama, dar şi de mine

De ce, totuşi, o expoziţie de „dantele”, acum când nu se mai poartă, am întrebat?

dsc_0506 dsc_0507 dsc_0512 dsc_0515 dsc_0516 dsc_0517 dsc_0526 dsc_0527

„De vreo 2 ani tot încerc să pun pe tapet o expoziţie de artă manuală tradiţională. Am amânat de câteva ori, gândindu-mă că nu interesează pe nimeni. Nu am avut simeze, nu am un spaţiu care să-mi permită etalarea lucrurilor, dar am încropit ceva, am creat ad-hoc un spaţiu propice. Exponatele sunt lucrate de străbunicile, bunicile noastre, de mama soacră şi de mama, dar şi de mine. Unele dintre exponate au depăşit un veac şi jumătate.

 dsc_0523 dsc_0524

Mi-aş dori ca şi tinerele din ziua de azi să facă acest lucru care îţi aduce nu numai bucuria unui lucru de artă, dar şi împlinire şi linişte sufletească. Ceea ce prezint în această mică expoziţie din foaierul Gigi Sal reprezintă rezultatul multor ore de lucru, în diverse momente, sunt lucrate la lumina lămpii de gaz, la gura sobei, sunt lucrate în pauzele dintre programul de la serviciu şi treaba din gospodărie, lucrate mai apoi la lumina becului, seara, stând confortabil în scaunul din sufragerie”, spune Gigica Peptănaru.

Organizatorul expoziţiei ne-a şi prezentat cele mai valoroase exponate, deşi toate sunt speciale, precum o maramă de acum 200 de ani, cămăşi din pânză de casă cusute cu modele tradiţionale sau prosoape ţesute în război din bumbac, macate cu lână.

dsc_0531 dsc_0533 dsc_0536

„Abia împlinisem 7 ani când bunica din partea tatălui mi-a pus croşeta în mână prima dată. Stângaci, am făcut primul metru de lănţişor, dar bucuria a fost mare când bunica m-a învăţat să fac primele picioruşe simple pe care le uneam cu un lănţişor din trei puncte. Emoţionant momentul în care prima rotiţă, dar care nu a ieşit rotundă, ci strâmbă, a fost terminată. Am primit notă de încurajare şi aşa am făcut primul şerveţel croşetat. Lucrul cu croşeta îmi aduce o linişte sufletească, dar şi o satisfacţie a lucrului terminat. Lucrurile făcute în casă erau trainice şi sănătoase, fiind realizate din fire naturale”, ne-a mai spus Gigica Peptănaru.

dsc_0554

A fost, desigur, o reală plăcere să simţim mirosul copilăriei, energia bunicilor şi străbunicilor noştri, de aceea îi invităm, la rândul nostru, pe giurgiuveni să facă acelaşi lucru, de luni până vineri, între orele 09.00 şi 16.00.

Pentru că, bineînţeles, la Salina Gigi Sal povestea mereu merge mai departe!

Cătălina Sfetcu

P.S.: Mai multe fotografii, pe pagina de Facebook a Giurgiu Net

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.