dragneaPreședintele PSD, Liviu Dragnea, a prezentat vineri, 4 noiembrie, obiectivele din domeniul sănătății cuprinse în programul de guvernare al social-democraților.

Principale temă o constituie pacientul – „prima prioritate a oricărei reforme”.

Social-democratul Liviu Dragnea a spus că bugetul pentru sănătate va fi construit în funcție de nevoile sistemului, ale pacientului, astfel încât „niciun bolnav să nu se simtă părăsit și să știe că pentru el există soluții”.

Tot sistemul de sănătate trebuie să fie în slujba pacientului şi trebuie să se simtă sprijinit și ajutat, nu împiedicat de birocrația sau de lipsurile din acest sistem”, a spus Dragnea.

De asemenea, liderul PSD a menţionat faptul că formaţiunea pe care o reprezintă doreşte construirea, până în 2020, a spitalului republican ‘Carol Davila’, dar şi 8 spitale regionale noi care să fie similare cu acest complex, pe o dimensiune mai mică — în jur de 1000 de paturi.

„Vor fi reabilitate și modernizate restul de spitale județene, care nu au fost reabilitate, de asemenea 100 de ambulatorii de specialitate și 250 de unități de primire-urgențe”, a mai spus Dragnea.

În plus, PSD mai are în vedere înnoirea parcului de ambulanțe existent și să fie cel puțin o ambulanță pentru fiecare comună.

Un alt obiectiv al social-democraților îl reprezintă actualizarea frecventă a listei medicamentelor compensate, prima fiind prevăzută la 1 martie 2017, alături de accesul mai rapid al pacienților la noile medicamente de pe piață.

Se doreşte şi debirocratizarea accesului la tratament, precum și la introducerea de noi programe, între acestea fiind depistarea bolilor cardio-vasculare cu risc major.

De asemenea, PSD intenționează revizuirea sistemului de salarizare a medicilor. PSD are în vedere ca, de la 1 ianuarie 2018, un medic rezident să aibă un salariu brut de 1.200 de euro, un medic specialist gradul V clinic — 2.650 de euro, un medic primar gradul V clinic — 3.377 euro, iar un medic primar gradul V ATI-urgență — 3.600 euro. În aceste sume nefiind cuprinse celelalte venituri care provin din gărzi, tichete de masă și vacanță sau sporuri, iar impozitul pe venit să fie 0%.

În programul pe sănătate susținut de social-democrați, se mai are în vedere ca, tot de la 1 ianuarie 2018, asistenții medicali să aibă parte de o creștere de salarială de sută la sută, asistenții și infirmierii un salariu lunar de 2.150 lei, iar angajații cu studii superioare — 2.250 lei.

Până în 2020, PSD dorește ca bugetul pentru sănătate să reprezinte 6,4% din PIB.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.