Preşedintele PSD Giurgiu, senatorul Niculae Bădălău, a transmis, recent, în Parlamentul României, o declaraţie politică pe tema Justiţiei. O redăm şi noi integral:

„Recent, în cadrul unei emisiuni de televiziune, doamna președinte unic al PNL, Alina Gorghiu, a stabilit că este vina PSD/ALDE/Guvernul Ponta că nu au îmbunătățit cadrul legislativ pentru a evita ”abuzurile” Justiției. Și că, degeaba se plânge președintele Senatului de abuzuri ale justiției, fiindcă noi puteam face mult mai multe, dar nu am dorit.

Acesta este încă un exemplu de ipocrizie politică, iar explicația este simplă. Dacă noi am avut posibilitatea să corectăm ”abuzurile” sistemului judiciar și nu am făcut-o, iar acestea încă există, atunci pasivitatea politică și legislativă ar fi regula, și nu excepția în comportamentul nostru politic. Ceea ce, evident, nu este cazul.

Doar logica doamnei Gorghiu bate orice gândire rațională și ”abrogă” orice instinct de supraviețuire politică, ca să folosesc un termen specific din activitatea legislativă.

Însă, cum doamna președinte are o memorie care funcționează doar pe termen scurt, nu-și mai aduce aminte de numeroasele inițiative care au avut ca scop reglarea mecanismelor din sistemul judiciar. Evident, întrucât, de fiecare dată când era pusă pe ordinea de zi o propunere legislativă care modifica Codul penal sau avea legătură directă cu sistemul judiciar doamna Gorghiu, executa cele mai frumoase comenzi și interzicea liberalilor dezbaterea parlamentară. Ba mai mult, cerea și ajutor din partea așa-zise-i societăți civile vigilente, doar pentru a bloca sau a respinge, din frică sau din necunoaștere, propuneri legislative care ar fi putut diminua abuzurile.

Din diferite motive – frica de a dezbate în cadrul parlamentar inițiative care privesc dezvoltarea și îmbunătățirea sistemul judiciar, lipsa unor dezbateri coerente, teama de a discuta despre justiție doar pentru că așa ceva nu se face într-o democrație, când culmea chiar aici, într-un sistem democratic, libertatea de exprimare ar trebui să fie sfântă, capitularea în fața lipsei de idei și de viziune –  am ajuns în situația în care legile să nu poată fi îmbunătățite.

Nu cred că s-a inventat până în acest moment vreun alt mod democratic de a discuta problemele sistemului judiciar, decât în mod instituțional, prin dezbatere parlamentară și prin dialog cu instituțiile acestui sistem. Cum să facem să o convingem și pe doamna Gorghiu că dezbaterea parlamentară este cea care fac ca un sistem de legi perfectibil să tindă către un sistem de legi corect?

Dacă doamna președinte ține cu tot dinadinsul să blocheze orice dezbatere, atunci să încerce să rămână în limitele sale politice și să nu acuze celelalte partide că nu au făcut nimic pentru a corecta abuzurile.  Adică să nu mai încerce exerciții de ipocrizie în fața publicului doar pentru a satisface interese electorale sau pentru a încerca minimizarea unor demersuri care au ca scop îmbunătățirea sistemului judiciar. Până la urmă toți suntem conștienți că o democrație nu poate funcționa fără o justiție independentă, lipsită de influențe politice și de presiuni.

 

Senator Niculae Bădălău”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.