Senatorul social-democrat giurgiuvean, lider al PSD Giurgiu, a transmis, recent, o declaraţie în Senat, pe care o redăm şi noi integral:

„S-a creat mare vâlvă în ultima perioadă în ceea ce privește posibila/iminenta implicare politică a lui Dacian Cioloș, premierul tehnocrat, în alegerile parlamentare, din partea liberalilor. Întreaga dezbatere în jurul acestei dileme shakespeareiene, a fi sau a nu fi om politic, a fost generată de declarațiile recente ale președintelui. Acesta i-a sugerat, în mod public, să-și declare măcar simpatia sau să se înscrie într-un partid politic pentru a putea continua guvernarea și după alegerile parlamentare din decembrie. Cu alte cuvinte, președintele i-a transmis că este nevoie să se înscrie în PNL sau să înceapă să-și asume valorile și principiile acestuia. Adică să-și anuleze orice declarație politică din ultimul an și să înceapă să servească și mai fățiș interesele ale unui partid politic, în ciuda declaratei independențe.

Dacă judecăm un om politic sau un funcționar al statului după fapte și după vorbe, atunci e important să le știm și să ni le readucem aminte. Dacă în privința marilor realizări, premierul Dacian Cioloș și guvernul său nu se pot lăuda cu foarte multe reușite, ei bine, în privința declarațiilor, acesta este de o consecvență solidă. Să le luăm pe rând.

Bilanțul prezentat în Parlament în 19 septembrie, anul acesta, ne arată mai degrabă o imagine a unui guvern care a administrat țara, nu care a guvernat. Cu excepția unor ”mari” realizări administrative – câteva măsuri de reducere a birocrației, înființarea unui minister al consultării publice, sau elaborarea unor strategii care, foarte probabil, vor rămâne hârtii frumoase –  restul ”împlinirilor” guvernamentale tehnocrate sunt rezultatul măsurilor luate în guvernarea politică social-democrată, în special măsuri de stimulare a mediului de afaceri și a consumului populației.

Pe de altă parte, angajamentele de independență luate de către premier la începutul mandatului și susținute constant în ultima perioadă prin declarații publice ne scot în evidență un punct forte al premierului, Dacian Cioloș, consecvența. Indiferent sub ce formă i s-a pus întrebarea, acesta a declinat oferta politică a liberalilor. De aceea, eu cred că premierul Dacian Cioloș, în ciuda faptului că orice om are dreptul de a se înscrie într-un partid politic și să candideze, nu are voie să se implice politic și să fie agent electoral. Motivul este simplu. Numeroasele sale declarații de independență și de refuz al unei candidaturi. Să ni le readucem aminte.

Astfel, într-o întâlnire cu reprezentanții diasporei românești din Germania, Dacian Cioloș a subliniat încă de la începutul mandatului că: „(…)eu am decis sa imi pastrez aceasta independenta pana la capatul mandatului si sa nu ma prezint la alegerile din 2016, tocmai pentru a-mi pastra credibilitatea ca ceea ce vreau sa fac ca prim ministru si ceea ce acest guvern vrea sa faca este ceea ce spune” (…) (7.01.2016). Ulterior, chiar după o întâlnire cu conducerea liberală acesta a reiterat aceeași idee că: (…)până la sfârşitul mandatului acestui guvern am spus că nu o să mă înscriu într-un partid politic, că nu o să-mi fac un partid poltic şi că nu o să candidez la alegerile parlamentare. Nu mă întrebaţi mai mult decât atât pentru că asta pot să vă spun – ceea ce pot să fac, ceea ce m-am angajat să fac”,(…) (21.06.2016)

Angajamentul de independență a continuat în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune: „Eu am mai spus în vreo două, trei rânduri, cu toate că văd că tot apar speculaţii, indiferent de ce spune eu. De asta mă întreb dacă mai are rost să spun vreun lucru, pentru că oricum speculaţiile vor continua şi dacă eu vă repet că nu mă înscriu într-un partid politic, nu îmi fac un partid şi nu candidez la alegerile din acest an” (31.08.2016) Apoi a urmat un interviu Agerpres: ”Eu mi-am asumat și m-am implicat încă din noiembrie, asumându-mi acest rol de prim-ministru și am spus atunci că, tocmai pentru a păstra credibilitatea abordării echilibrate a acestui Guvern, nu voi candida la aceste alegeri parlamentare”. (23.09.2016)

Și iată că, după toate aceste declarații, dar și după invitația președintelui care i-a transmis public că ar fi bine să continue guvernarea și după alegerile din decembrie, dar că ar trebui ”să-și declare macar simpatia, sau adeziunea, sau preferinta pentru partidul cu care ar putea sa colaboreze in viitor, dupa alegerile parlamentare”,premierul a exclus, din nou, o candidatură. „Nu. Am spus că nu o să candidez. Şi eu nu am înţeles din ceea ce a spus domnul preşedinte Iohannis că mi-a cerut să candidez”, a afirmat Cioloş, citat de Agerpres. (30.09.2016)

Iată de ce cred eu că nu are voie premierul Dacian Cioloș să se implice politic, să candideze și să se înscrie într-un partid politic, în ciuda libertății și a drepturilor pe care orice om le are în societatea românească

Niculae Bădălău”.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.