Prefectul judeţului Giurgiu, Zorinel Niculcea, a atacat în contencios-administrativ o Hotărâre a Consiliului Judeţean Giurgiu privind desfăşurarea unui audit pe „achiziţii publice” realizate în mandatul trecut.

Informaţia a fost furnizată chiar de preşedintele CJ, Marian Mina, întrebat fiind de către un consilier ce s-a întâmplat cu aplicarea Hotărârii respective.

Aceasta, în contextul unui nou proiect privind o analiză a modului în care au fost cheltuiţi bani la CJ şi la Protecţia Copilului, între anii 2014-2016.

„Da, a mai fost o Hotărâre, dar cu un alt obiectiv, pe care prefectul, fără să înţelegem de ce, a atacat-o în Contencios. Cealaltă Hotărâre viza verificarea modului în care au fost făcute achiziţiile publice, acum dorim realizarea unei analize asupra legalităţii şi oportunităţii cheltuielilor la Consiliul Judeţean, respectiv Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului”, i-a răspuns Mina consilierului PNL Florian Velicu, în cadrul şedinţei extraordinare de joi, 29 septembrie.dsc_0044

Pe de altă parte, secretarul judeţului, Florian Dinu, a răspuns la întrebarea: „care a fost motivul prefectului de a ataca Hotărârea”.

„Se spune în adresa trimisă de Zonirel– aşa s-a semnat-, că nu ar exista text în legea invocată de noi, respectiv 672/2002- a auditului, care să permită să facem aşa ceva. Însă noi am indicat inclusiv articolul din Ordonanţa 26/2002 în acest sens. Cred eu că domnul Zonirel, dacă nici n-a văzut că numele îi era scris greşit, poate nici nu ştie ce conţine acţiunea transmisă în Instanţă… În plus, se prevalează de declaraţiile unor consilieri judeţeni, inclusiv de a mea, făcute în şedinţe. Însă, ca prefect nu te poţi prevala de aşa ceva, de stenograme, ci de argumente legale, trebuie să te bazezi pe documentaţia ce alcătuieşte proiectul de hotărâre, adică pe referatul, raportul de specialitate şi pe expunerea de motive”, a declarat Dinu.dsc_0035

La rândul său, directorul juridic al Consiliului Judeţean, Lavinia Crişu, a explicat de ce a fost propus consilierilor judeţeni noul proiect privind analizarea cheltuielilor din anii 2014-2016.

“Am considerat că este necesar să facem o atare analiză. De ce la Protecţia Copilului? Pentru că acolo se fac cheltuieli în cel mai mare procent. Vrem să vedem legalitatea şi oportunitatea acestora, putând, ulterior, să reglementăm, să perfecţionăm activitatea în această privinţă”, a zis Crişu.

Proiectul propus, suplimentar pe ordinea de zi a şedinţei de joi, prevede contractarea unui consultant extern pentru această expertiză. Lavinia Crișu a explicat că a fost emisă o dispoziție de audit intern, dar la serviciul menţionat al CJ Giurgiu există o singură persoană. “Ni s-a cerut, în baza legii, ajutorul unor specialişti pe domeniile respective”, a subliniat Lavinia Crişu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.