Preşedintele PSD Giurgiu, senatorul Niculae Bădălău, a transmis Parlamentului României o declaraţie în care îşi exprimă punctul de vedere asupra guvernării tehnocrate pe care o consideră un eşec, cerând, totodată, revenirea “la principiile democraţiei”.vot badalau

Iată declaraţia senatorului social-democrat giurgiuvean:

“Discursul premierului în Parlament: despre eșecul guvernării tehnocrate și revenirea la principiile democrației

Președintele PSD, Liviu Dragnea, l-a invitat pe premierul tehnocrat, Dacian Cioloș, să ofere informații românilor cu privire la starea economiei. Din prezentarea șefului guvernului am aflat, printre altele, că avem o creștere estimată pentru acest an de 4,8% și că mandatul a fost de a „asigura în primul rând stabilitatea economică”. Se poate numi performanță? Să menții ceea ce a construit vechiul guvern PSD timp de patru ani? Ușor de interpretat. Pe de altă parte, și foarte important de precizat, este că această creștere nu se simte în buzunarul românilor. Altfel, nu am fi fost martorii unor proteste în diverse sectoare.

Pe de altă parte, se poate observa cum companiile străine au primit ajutoare de stat, iar cele românești, nu. La fel de bine, se poate observa că procentul absorbției fondurilor europene este zero. Nu mai vorbim despre modificările făcute pe ascuns la Codul Fiscal de creștere a poverii fiscale la angajator și negate, în ciuda faptului că secretarul de stat, Gabriel Biriș, le-a confirmat, ulterior, după demisie. Această tentativă deconspirată de modificare a singurei legi importante care a întrunit consensul politic vine să contrazică transparența cu care guvernul tehnocrat s-a tot lăudat în această perioadă.

Acest experiment eșuat trebuie să se încheie! Iar alegerile parlamentare din decembrie 2016 vor repune regimul democratic românesc pe direcția corectă. Adică, România nu va mai fi condusă de un guvern tehnic, ci de unul politic, așa cum este normal în orice democrație, ca expresie a voinței populare.

Declarația Președintelui Klaus Iohannis, din ultima perioadă, că “după alegeri nu putem să discutăm de altceva decât de un guvern politic” nu face decât să confirme ceea ce noi, social-democrații, am tot spus în ultima perioadă. Să ne amintim că, în urmă cu ceva timp, unul dintre consilierii acestuia a lansat în spațiul public ipoteza continuității. Acesta a declarat înainte cu puțin timp de alegerile locale că “în mod evident, preşedintele va căuta un prim-ministru. Vom vedea dacă acesta este un premier politic sau unul cu o carieră politică mai scurtă, ori chiar un tehnocrat… încă sunt multe semne de întrebare”.

Dar iată că după eșecul acestei guvernări semnele de întrebare s-au transformat în certitudini și din partea șefului statului. România va avea un guvern politic, iar cea mai potrivită forță pentru a continua dezvoltarea economică și a reduce nivelul sărăciei în România este cea social-democrată. Ar fi o continuare logică a celor patru ani în care am guvernat sub sigla USL și apoi împreună cu alte forțe politice.

De asemenea, am observat că și liberalii au abandonat soluția tehnocrată, deși la dezbaterea din Parlament nu au mai contenit laudele la adresa acestui guvern.

Dacă mai continuă să susțină cu aplomb un guvern tehnocrat, ar fi chiar inutilă prezența lor ca partid politic și competitor electoral. Căci dacă nu-ți propui să guvernezi, atunci cu siguranță nu ești partid politic. Te poți numi ONG sau corporație sau orice altă denumire, dar nu partid politic.

Indiferent de planurile președintelui sau ale liberalilor noi ne-am propus să guvernăm România din decembrie. Trebuie să dăm acest semnal din toate pozițiile pe care le deținem, politice sau instituționale. În fapt, ceea ce vom face noi, va fi să readucem românilor o viziune politică pentru România. Mai este puțin până când acest experiment instituțional se va fi încheiat și vom reintra în rândul societăților democratice care-și pun în guvern oameni care au trecut printr-un vot popular și nu printr-un proces de selecție prin cine știe ce birouri interne sau externe.

Senator Niculae Bădălău”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.