Liderul PSD Giurgiu, senatorul Niculae Bădălău, s-a adresat, recent, prin intermediul unei interpelări ministrului Sănătăţii în cazul “crizei citostaticelor”. Niculae Bădălău spune, aşadar, că, în opinia sa este o prioritate inclusiv pentru instituția legiuitoare să sprijine efortul guvernamental de diminuare și eliminare a acestei “crize a citostaticelor”.

Redăm, mai jos, interpelarea senatorului giurgiuvean:

“Domnule ministru,

În România, după cum bine știți, în fiecare an se declanșează aceeași ”criză a citostaticelor”, deja cronicizată, pentru cei peste 800.000 de bolnavi de cancer. Astfel, aceștia sau o parte dintre ei sunt puși, de prea multe ori, în situația de a nu-și putea procura medicamentele necesare, atunci când au nevoie de ele, în ciuda faptului că sunt garantate gratuit prin lege de către statul român.  Este clar pentru toată lumea că, în aceste condiții de incertitudine, viața lor este pusă în pericol.

De curând, ați încercat să explicați printr-un mesaj postat într-un mediu de socializare că:„Actuala metodologie de preţuri, lipsa de predictibilitate a politicii medicamentului, deprofesionalizarea instituţiilor centrale şi de la nivelul spitalelor precum și lipsa de flexibilitate a cadrului legal pentru asigurarea medicamentelor esențiale pentru tratamentul corect al mai multor afecțiuni, toate acestea sunt parte a problemei. Măsuri la nivelul Ministerului Sănătăţii şi al instituţiilor din subordinea au fost deja luate. Măsuri la nivelul politicii medicamentului urmează”.

Susțineți, astfel, că această criză este alimentată și declanșată și de ceea ce numiți dumneavoastră ”lipsa de flexibilitate a cadrului legal pentru asigurarea medicamentelor esențiale pentru tratamentul corect al mai multor afecțiuni”. Având în vedere că Parlamentul este, conform art. 61. al. 1 din Constituția României, ”unica autoritate legiuitoare a țării”, consider că este o prioritate inclusiv pentru instituția legiuitoare să sprijine efortul guvernamental de diminuare și eliminare a acestei ”crize a citostaticelor”, care apare în sistemul de sănătate cu o frecvență prea mare. Prin urmare, Parlamentul este receptiv și deschis față de această problemă vitală de sănătate, pentru a face de urgență modificările necesare pentru a elimina orice problemă de natură legislativă.

Ținând cont de aspectele reliefate mai sus, vă rog, domnule ministru, să ne precizați ce presupune, din punctul dumneavoastră de vedere, ”lipsa de flexibilitate a cadrului legal” și care sunt aspectele din legislație care trebuie modificate, astfel încât aceasta să nu mai fie parte a problemei denumită generic ”criza citostaticelor”. De asemenea, vă rog, să ne comunicați care au fost măsurile luate la nivelul Ministerului Sănătății și al instituțiilor din subordinea acestuia, precum și care sunt măsurile la nivelul politicii medicamentului pe care le aveți în vedere.

Solicit răspunsul în scris.

Senator Niculae Bădălău”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.