O acţiune unică în România şi în premieră la Giurgiu a reunit joi, 15 septembrie, în faţa Teatrului “Tudor Vianu” zeci de giurgiuveni de toate vârstele, curioşi să vadă ce reprezentau panourile în formă de labirint amplasate acolo.

Direcţia Generală Anticorupţie, prin Serviciul de la Giurgiu, alături de mai multe ONG-uri au organizat o activitate inedită. Au amplasat mai mulţi “pereţi” pictaţi ori desenaţi- toate mesajele fiind, însă, anticorupţie.

De asemenea, tineri voluntari le-au oferit trecătorilor chestionare privind corupţia iar cei care au acceptat să-l completeze au primit tricouri, pixuri, mini-agende, dar au putut gusta şi din “prăjitura anticorupţie”.

“Suntem pentru prima dată în Giurgiu, într-adevăr, însă suntem în al 28-lea oraş cu această acţiune unică în România, denumită Labirintul Anticorupţie. Este o construcţie modulară, la propriu, în care invităm cetăţenii să se informeze sau să-şi consolideze informaţiile privind fenomenul corupţiei. Sunt informaţii de genul: unde poţi apela şi unde poţi sesiza faptele de corupţie, care este pedeapsa, ce înseamnă dare sau luare de mită, cine este persoana care ia sau dă mită? Este oferit şi un chestionar cu întrebări şi mai multe variante de răspuns iar răspunsul corect poate fi găsit pe pereţii labirintului”, ne-a spus reprezentantul Asociaţiei Pro-Democraţia, Iuliana Iliescu.

Ea a precizat că la pereţii labirintului au lucrat mai mulţi tineri de liceu din peste 25 de oraşe, de-a lungul celor 4 ani de când este derulată această campanie.

“Sunt mesaje prin care românii sunt încurajaţi să ia atitudine, să fie activi şi să denuţe mita. De asemenea, datele din chestionare vor fi contorizate într-un sondaj şi vom încerca să vedem cât de informaţi sunt oamenii şi ce măsuri sunt necesare pentru alte campanii”, a mai spus Iuliana Iliescu.

„Labirintul anticorupţie” este parte a proiectului internaţional „Plăteşte zero pentru ce ţi se cuvine”, finanţat de Fundaţia Hanns Seidel România.

 

Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.