Primarii celor două localităţi au resemnat, marţi, 6 septembrie, la Byala, Ruse, o Înţelegere de cooperare. Aceasta s-a impus, deoarece în oraşul bulgar menţionat, după alegeri, a fost schimbat vechiul primar.Semnarea documentului menţionat a fost, însă, doar un moment din seria activităţilor desfăşurate la Byala, ieri, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de proclamare a localităţii ca oraş.

La eveniment au fost invitaţi şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, fiind prezenţi directorii Nicu Mardale şi Miruna Eftimiu, cât, aşa cum spuneam, conducerea Primăriei Grădinari, reprezentată de primarul Tudor Florea. Împreună cu delegaţia română a fost, ca întotdeauna, directorul Euroregiunii „Danubius”, Lili Ganceva. De altfel, datorită acestei ONG a fost posibilă înfrăţirea nu doar a celor două localităţi, ci a multor altora din judeţul Giurgiu şi districtul Ruse.

La Byala, după depunerea unei coroane de flori la Monumentul Eroilor, a fost pusă piatra de temelie a unei noi biserici. Şi primarul Tudor Florea a dus la Byala o serie de obiecte bisericeşti pe care le-a oferit cadou prietenilor bulgari.

„Mă bucur că suntem alături de dumneavoastră şi în acest moment. Ne-am legat sufleteşte de Byala şi, pentru că noi reprezentăm o comună, deci suntem mai mici, vă numim fratele nostru mai mare. Considerăm că invitaţia dumneavoastră reprezintă un semn de apreciere care este reciprocă”, a spus primarul Tudor Florea.

Delegaţia română a participat, ulterior, la o şedinţă festivă a Consiliului Local Byala. Au fost acordate distincţii unor personalităţi locale şi, totodată, a fost resemnată o Înţelegere de cooperare între Primăriile Grădinari şi Byala. „Această Înţelegere de cooperare va duce, cu siguranţă, la depunere de proiecte comune pentru dezvoltarea celor două localităţi. Suntem prieteni de mulţi ani şi sunt convins că vom rămâne prieteni”, a declarat primarul Tudor Florea, după semnarea documentelor menţionate.

Ziua s-a încheiat la Byala cu un concert susţinut de artişi îndrăgiţi de locuitorii oraşului bulgar.

De menţionat este că Grădinari şi Byala au depuse şi câştigate sau aflate încă în evaluare mai multe proiecte europene.

Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.