Asociaţia “Licurici” a persoanelor seropozitive, alături de Primăria Giurgiu derulează Campania “Alături de noi”, o activitate prin care se urmăreşte conştientizarea şi sensibilizarea opiniei publice giurgiuvene cu privire la impactul major pe infecţia HIV o are în comunitate şi asupra persoanelor seropozitive.

Reprezentanţii Asociaţiei au transmis luni, 5 septembrie, un comunicat de presă prin care transmit că această campanile îşi propune să aducă în atenţia comunităţii problematica infecţiei cu HIV, faptul că persoanele cu HIV există, că ele au dreptul la o viaţă normală, invitând populaţia la informare, deschidere, acceptare şi toleranţă dar si punerea in evidenta a voluntariatului in randul comunitatii, dar mai ales al adolescentilor si tinerilor din municipiul Giurgiu  pentru serviciile de asistenta sociala”.

În acelaşi document este precizat că un raport recent al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării arată că populaţia consideră că persoaneloe seropozitive sunt categoria de persoane cele mai expuse riscului de discriminare în România (Percepții și atitudini privind discriminarea. Raport de cercetare realizat pentru Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, (august 2015)).

Alt studiu derulat de către Conf. Univ. Dr. Florin Lazăr pe un eșantion de respondenți format exclusiv din pacienți diagnosticați cu infecţie HIV arată că 63,7 % dintre respondenți nu se simt în siguranță dacă mărturisesc faptul că sunt infectați, încercând să țină secretul cu orice preț, 48,1% se simt afectați de atitudinea celor din jur față de persoanele seropozitive, 29,2% au primit insulte și injurii, 24,2% au fost refuzați în cadrul serviciilor medicale.

În acest context, Campania „ Alături de noi”  îndeamnă oamenii să fie informați cu privire la infecția cu HIV și modalitățile de transmitere, să aibă o atitudine responsabilă și deschisă față de persoanele infectate cu HIV, în care teama nu își mai găsește locul, să manifeste deschidere față de persoanele ce trăiesc cu HIV/SIDA atunci când  au ocazia să le întâlnească ori  să vorbească despre ele.

Conform datelor de la nivelul Compartimentului de Monitorizare al Infectiei HIV/SIDA de la nivelul INBI Matei Balş, în România trăiau la 30 septembrie 2015 un număr de 13.535 persoane infectate cu HIV, iar în primele 9 luni ale anului s-au diagnosticat cu infecţie HIV un număr de 474 de persoane.

Startul campaniei va fi dat, oficial, marţi, la ora 14.00, printr-o conferinţă de presă.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.