Vrem drepturi ca-n UE? Atunci, să respectăm şi obligaţiile aferente! Aşa este firesc iar problema gunoiului este una de-a dreptul ruşioasă pentru o ţară cu mari pretenţii.

Nici Giurgiu nu se poate lăuda prea tare, mai ales când vine vorba despre depozitarea, respectiv colectarea selectivă a deşeurilor menajere. Este un subiect fierbinte, dezbătut miercuri, 3 august, în conferinţă de presă, de către primarul municipiului, Nicolae Barbu.DSC_0085

El a atras atenţia asupra faptului că, în perioada următoare, municipalitatea va lua toate măsurile pentru ca şi în urbea noastră să înceapă un program deja firesc în alte locuri.

„România şi-a asumat un program, la acest capitol, prin care, în 2015, trebuia să asigure o colectare selectivă a deşeurilor de 15% şi de 20% în 2016. Acest lucru se aplică pentru fiecare unitate administrativ-teritorială în parte. Nu se respectă procentul? Plătim penalităţi de 100 de lei pe fiecare tonă de gunoi neselectată colectiv. Ce putem face? Decât să plătim din bugetul local sute de milioane de lei lunar, mai bine încercăm să rezolvăm această situaţie!”, a spus Barbu.

Edilul-şef a declarat că au fost deja purtate discuţii cu operatorii local, respectiv regional de colectare a deşeurilor, cu reprezentanţii Consiliului Judeţean şi se aşteaptă noua formulă de conducere a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Managementul deşeurilor pentru un judeţ curat”.

„Cu operatorul local Girexim am stabilit deja un plan de măsuri, pe fiecare lună în parte. După 15 august, vom primi de la judeţ eurocontainere şi europubele. Eurocontainerele vor fi amplasate pe fiecare platformă de colectare iar cele circa 10 mii de europubele vor fi duse la case. Acestea vor fi de diverse culori pentru deşeuri diferite. De asemenea, cei de la case vor primi şi saci gratuit, dar şi pliante cu informaţii despre acest program”, a mai spus Barbu.

Primarul a menţionat că şi maşinile ce vor colecta gunoiul vor fi special dotate cu diverse compartimente pentru tipurile de deşeuri depozitate.

La bloc, situaţia este, desigur, un pic mai greu de gestionat, dar autorităţile locale se vor ajuta de un sistem de monitorizare video.

„În noiembrie, vom trage prima linie şi vom vedea care va fi gradul de colectare după această campanie. Dacă rezultatele sunt pozitive, cu suma economisită, adică aceea pe care nu o vom mai plăti drept penalităţi, putem gândi un proiect de reducere a taxei de habitat. Dacă an de an, vom mări gradul de colectare selectivă a gunoiului, tot an de an, putem şi scădea preţul la gunoi pentru populaţie”, a afirmat Nicolae Barbu.

Tot el a spus că, după 15 septembrie, se va lucra la un nou regulament şi, aşa cum prevede legea, vor fi prevăzute inclusiv amenzi pentru cei care refuză să se civilizeze.

Amenzile, însă, ar putea fi aplicate după 1 ianuarie 2017, a specificat Barbu. El şi-a exprimat, totodată, speranţa că giurgiuvenii vor fi receptivi şi la acest fapt şi că nu va fi nevoie de măsuri punitive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.