Un alt capitol fierbinte dezbătut în conferinţa de presă a celor din conducerea Consiliului Judeţean Giurgiu a vizat starea unor drumuri judeţene, unele aflate sub contractare cu fonduri europene, altele prinse pe Ordonanţa 28- în diverse stadii de execuţie, dar cu lucrări sistate în ultima perioadă.

Cele trei drumuri prinse pe proiecte europene sunt DJ 603, 411 şi 504- acesta din urmă fiind în parteneriat cu vecinii bulgari.

„Niciunul nu a fost terminat, deşi termenul de finalizare a lucrărilor a fost 31 decembrie, apoi prelungit până la finele lui iunie 2016. În acest moment, nu se mai lucrează pe niciunul. Am chemat la discuţii constructorii, ei şi-au tot asumat termene noi, dar nu a fost respectat absolut niciun grafic de execuţie. La 504, se termină finanţarea în septembrie. Aici este cea mai gravă situaţie pentru că vom da înapoi nu doar banii luaţi de noi pentru lucrări, ci va trebui să le plătim şi bulgarilor partea lor, pentru că o pierd din cauza noastră”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Marian Mina.

Cu o veste cât de cât bună a venit Răzvan Cuc. El a anunţat că noua echipă de conducere a CJ Giurgiu a reuşit să obţină noi termene privind finalizarea lucrărilor pe unele proiecte europene.DSC_0037

„Într-adevăr, ne confruntăm cu o situaţie foarte delicată pe DJ 504. Am reuşit, până acum, să obţinem prelungire a termenelor pentru 603- 2018 şi pentru DJ 411- până la sfârşitul lui 2017. Sperăm să putem face ceva în acest sens şi pentru proiectul privind 504. Întrebarea este, în toate aceste trei cazuri şi nu numai, de ce s-a continuat cu aceşti constructori dacă nu au fost în stare să execute lucrările? Lui Vasile Mustăţea i s-a atras atenţia din timp că se poate ajunge aici!”, a spus Răzvan Cuc.

Tot în cazul celor trei drumuri intrate la finanţare europeană, este de precizat că, de la semnarea contractelor de finanţare- adică din mandatul lui Dumitru Beianu, trecând prin cel al lui Vasile Mustăţea- şi până acum, au fost semnate foarte multe acte adiţionale. Deci, bani în plus…

Marian Mina ne-a declarat că pentru DJ 603 sunt semnate 9 acte adiţionale, pentru 504- 5 acte iar pentru 411 nu mai puţin de 17 acte adiţionale.

De-a dreptul ilar este faptul că pentru DJ 503 şi DJ 504 nu au dat OK-ul studiilor de fezabilitate cei din CJ din cauza unor taxe de… 100 de lei.

Drumuri judeţene prinse pe OG 28, investiţii stopate

Judeţul Giurgiu a primit, în ultimii ani, de la bugetul de stat sume consistente nu doar pentru vistieria proprie, ci şi pentru reabilitarea şi modernizarea multor drumuri, inclusiv pentru cele judeţene. Şi despre acestea- artere prinse pe OG 28 la finanţare, începând din 2013 şi până în 2018- au vorbit cei din noua conducere a CJ Giurgiu. Marian Mina a dat câteva exemple clare.

„DJ 412, Prundu-Colibaşi, este reabilitat în procent de 37%. Lucrările s-au oprit. De ce? DJ 611, Roata-limită cu Teleorman, a fost realizat doar în proporţie de 58%. Bani sunt pentru toată lucrarea, dar a fost oprită. La fel şi pe DJ 151 E sau DJ 601D. De asemenea, pentru perioada 2015-2018, sunt prinse DJ 401 A, Palanca-Stoeneşti, DJ 401, Hereşti-Hotarele, DJ 412 C, DJ 404, DJ 601, Bolintin Deal-Bolintin Vale. Zero execuţii, în unele cazuri, miliarde de lei bune alocate, dar nu au fost folosite! Nu au luat sumele acestea, nu le-au folosit, dar au făcut împrumuturi la bănci”, a subliniat Mina.

DSC_0027Şi Cristian Marciu a făcut referiri pe acest subiect. „Sunt drumuri scoase, fără explicaţii, de la finanţare. În fiecare an, CJ Giurgiu a fost prins pe OG 28 cu sume ce ajungeau pentru efectuarea lucrărilor, dar în 2015 n-a cerut nici măcar un leu pentru acestea”, a subliniat Cristian Marciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.