Comisarul european pentru Politici Regionale din cadrul Comisiei Europene, Corina Creţu, alături de viceprim-ministrul Vasile Dîncu au mers, mai întâi, vineri, 17 iunie, la Ruse. Acolo, au participat, alături de ministru bulgar al Turismului Nicolina Angelkova, la conferinţa internaţională denumită „Sustenabilitatea dezvoltării turismului și a securității în regiunea Dunării„.

„Turismul şi securitatea sunt două dintre cele 12 domenii prioritare ale Strategiei UE pentru regiunea Dunării. Conferinţa la nivel înalt la care am participat astăzi a abordat, pentru prima oară, cele două teme într-un mod integrat. Consider că securitatea este o precondiţie a dezvoltării turismului şi pentru a veni în întâmpinarea aşteptărilor, de altfel legitime ale turiştilor, trebuie luate măsuri concrete de securitate”, a spus Corina Creţu, la finalul acţiunii de la vecinii bulgari.

La rândul său, viceprim-ministrul Dîncu a vorbit, în deschiderea conferinței, despre importanța SUERD în regiune, despre ITI Delta Dunării și Strategia de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării.cretu 3 cretu 4

*foto Facebook

Dorim dezvoltarea unui brand al regiunii Dunării, iar analiza necesară acestui proiect este realizată pe Axa 3 a SUERD. Tot în acest cadru va fi realizat un Sistem de certificare a destinațiilor și produselor eco-turistice și o metodologie destinată Rețelei de Observatoare pentru Turism sustenabil din regiunea Dunării. Altă țintă este crearea unei Platforme Culturale Dunărene. Sunt ținte care fac parte din Planul de Acțiuni pentru 2016 și care contribuie la o Europă solidară, sigură și atractivă”, a precizat vicepremierul Vasile Dîncu.

După conferinţa de la Ruse, delegaţia română a vizitat şcoala denumită „Baba Tonka”, unitatea fiind beneficiară a unui proiect cu finanţare europeană.

cretu ruse 1 cretu ruse 2*foto Facebook

Misiunea oficială în Bulgaria și România a continuat la Giurgiu cu vizitarea proiectului european „Consolidarea capacității tehnice operaționale de răspuns în situații de urgență în zona transfrontalieră Giurgiu-Ruse”. Prin intermediul acestuia, ISU Giurgiu a primit dotare de ultimă generaţie.isu 1 cretu giurgiu

Ulterior, Corina Creţu şi Vasile Dîncu, alături de ministrul bulgar al turismului au susţinut o conferinţă de presă la sediul ISU Giurgiu.

Corina Creţu a felicitat autorităţile giurgiuvene pentru toate proiectele implementate în parteneriat cu bulgarii.

„Acest tip de investiţii în toate domeniile sunt nu doar utile, ci extrem de necesare, indiferent de state sau de frontiere(…). Programul România-Bulgaria a funcţionat foarte bine până acum. Pentru exerciţiul financiar anterior, au fost alocate 253 de milioane de euro, acum sunt 258 de milioane de euro şi avem deja depuse 23 de proiecte”, a declarat, la Giurgiu, comisarul european Corina Creţu.

Dacă la Ruse, Vasile Dîncu spunea că va Executivul va sprijini Giurgiu în ceea ce priveşte proiectele europene, întrebat la ce se referea concret, viceprim-ministrul a precizat: „Centrul te poate ajuta dacă ştii să ceri proiecte fezabile, creative. Nu este un lucru simplu să scrii proiecte bune, dar vor avea avantajate acelea bine întocmite şi cele care valorifică o cooperare transfrontalieră”.

Dîncu a vorbit, la Giurgiu, şi despre atuurile Programului Operaţional Regional, încurajând, astfel, autorităţile locale să depună proiecte şi aici. „Giurgiu are deja un atuu, a demonstrat că aici pot fi făcute proiecte bune”, a mai spus Dîncu.

La evenimentul de la Ruse a participat şi primarul Nicolae Barbu, iar la Giurgiu acesta a fost însoţit de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Cristian Marciu.

barbu 2 barbu ruse

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.