* Având în vedere că, în perioada verii, creşte numărul turiştilor români şi străini care tranzitează punctele de trecere a frontierei, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu a luat o serie de măsuri menite să fluidizeze traficul prin punctele de trecere de la granița cu Republica Bulgaria;

* În acest sens, aproximativ 250 de poliţişti de frontieră desfăşoară, zilnic, activităţi de supraveghere şi control a frontierei de stat.

Măsuri

În scopul asigurării unui climat de siguranţă şi ordine publică în zona de competenţă şi în punctele de trecere a frontierei, precum şi al fluidizării traficului de călători şi marfă, conducerea Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu a dispus toate măsurile aflate în competenţa sa pentru asigurarea unui control eficient şi operativ:

 • s-au luat măsuri de suplimentare a personalului care îşi desfăşoară activitatea la controlul efectiv al documentelor şi de creştere a numărului arterelor de control din punctele de frontieră, în limita configuraţiei acestora, fiind folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei şi în cele mai aglomerate, în funcţie de trafic, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de intrare/ieşire şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor;

 • peste 250 poliţişti de frontieră desfăşoară, zilnic, activităţi de supraveghere şi control a frontierei de stat;

 • optimizarea relaţiilor de conlucrare şi colaborare cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, cu autorităţile de frontieră ale statului vecin, precum şi cu administraţia publică locală, pentru rezolvarea, în comun, a problemelor turiştilor, dar şi ale localnicilor;

 • menţinerea în stare de operativitate a tuturor mijloacelor de comunicaţii şi informatică, pregătirea personalului din subordine în vederea asigurării intervenţiei rapide în zona de competenţă, pentru rezolvarea situaţiilor deosebite şi fluidizarea fluxului la nivelul structurilor Poliţiei de Frontieră Române.

Recomandări:

 • Având în vedere că lucrările de reabilitare la podul Giurgiu-Ruse, efectuate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, vor continua și că în perioada sezonului estival sunt înregistrate creşteri ale traficului de pasageri prin punctele de frontieră, pentru evitarea aglomerărilor recomandăm participanţilor la trafic, în special şoferilor de automarfare, să folosească şi celelalte puncte de trecere de la frontiera cu Bulgaria, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt:

 • P.T.F. Vama Veche – jud. Constanţa;

 • P.T.F. Negru Vodă – jud. Constanţa;

 • P.T.F. Ostrov – jud. Constanta (trecere cu bacul)

 • P.T.F. Calafat – jud. Dolj;

 • P.T.F. Bechet – jud. Dolj (trecere cu bacul)

 • P.T.F. Zimnicea – jud. Teleorman (trecere cu bacul, doar pe timp de zi)

 • P.T.F. Turnu-Măgurele – jud. Teleorman (trecere cu bacul, doar pe timp de zi)

 • Reamintim că pentru a veni în sprijinul participanților la trafic, Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat o aplicaţie on-line, disponibilă pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp, iar valorile afişate pot suferi modificări în funcţie de dinamica traficului în punctul de trecere respectiv, la un moment dat.

 • De asemenea, aplicaţia foloseşte modulul de navigaţie furnizat de Google Maps şi accesând tab-ul „navigare” se pot configura trasee spre un anumit punct de trecere a frontierei. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

Verificări sistematice la frontiere

Reamintim că, începând cu luna noiembrie 2015, Poliţia de Frontieră Română, în cooperare cu celelalte instituţii care au atribuţii în punctele de trecere a frontierei, efectuează verificări sistematice cetăţenilor din state membre UE şi non-UE care tranzitează frontiera, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară, în conformitate cu prevederile legislaţiei interne şi internaţionale. Scopul acestor măsuri este prevenirea tranzitării frontierei de către persoane, provenite din state aflate în zonele de conflict, care pot derula activităţi ce reprezintă o ameninţare reală la adresa securităţii interne şi externe.

În acest sens, apelăm la înţelegerea celor care tranzitează frontiera în această perioadă şi precizăm că au fost dispuse toate măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru reducerea timpilor de aşteptare şi că depunem toate eforturile în vederea asigurării unui echilibru între securitatea cetăţenilor şi fluenţa traficului de călători.

Statistica anului trecut la granița cu Bulgaria

Anul trecut, în perioada estivală 01.06.2015 – 31.08.2015, au trecut frontiera aproximativ 2 milioane persoane, din care aproximativ 1,2 milioane cetăţeni UE şi 800.000 cetăţeni non UE şi peste 650.000 mijloace de transport. Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost P.T.F. Giurgiu (aproximativ 1,5 milioane de persoane) și P.T.F. Calafat (aproximativ 300.000 de persoane).

Condiţii călătorie minori

Având în vedere faptul că, în perioada vacanţei de vară, mulţi copii călătoresc în afara graniţelor ţării, precum şi faptul că încă se întâlnesc situaţii în care prevederile legale nu sunt cunoscute, reamintim condiţiile privind călătoria cetăţenilor români minori în străinătate:

Legea 248/2005 prevede faptul ca aceştia pot ieşi din ţară în aceleaşi condiţii ca şi persoanele adulte, în baza unui document de călătorie valabil – paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) – numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor.

Poliţiştii de frontieră vor permite ieşirea din ţară a cetăţenilor români minori numai în următoarele cazuri:

– în situaţia în care călătoresc în străinătate însoţiţi de ambii părinţi;

– în situaţia în care călătoresc împreună cu unul dintre părinţi, numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;

În cazul părinţilor divorţaţi, chiar dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă însă cei doi părinţi exercită în comun autoritatea părintească, acesta trebuie să prezinte acordul autentificat al celuilalt părinte cu privire la ieşirea din ţară.

– în situaţia în care sunt însoţiţi de o altă persoană fizică majoră numai dacă persoana însoţitoare prezintă pe lângă cazierul judiciar o declaraţie:

 • a ambilor părinţi,

 • a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă,

 • a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal.

Prin reprezentant legal se înţelege persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile şi să îndeplinească obligaţiile părinteşti faţă de minor.

Poate avea calitatea de însoţitor şi o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate, în condiţiile legii, să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane.

Declaraţia trebuie să cuprindă şi următoarele menţiuni:

 • scopul deplasării,

 • ruta urmată până în statul de destinaţie,

 • în cazul în care minorul urmează să rămână în statul de destinaţie, trebuie menţionată persoana căreia urmează a-i fi încredinţat minorul sau dacă urmează să se întoarcă, trebuie sa fie precizat însoţitorul.

021.9590 – număr unic de apel al Poliţiei de Frontieră Române

Reamintim că numărul unic de informare al Poliţiei de Frontieră Române, pe întreg teritoriul ţării, este 021.9590. Acest serviciu funcţionează non-stop, la nivelul inspectoratului general, persoanele interesate putând primi informaţii utile privind trecerea frontierei de stat, respectiv documentele necesare, condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare în funcţie de scopul călătoriei etc.

Totodată, apelând numărul 021.9590, cetăţenii pot semnala incidente survenite în traficul transfrontalier, înregistrarea unor fapte care aduc atingere imaginii instituţiei şi implicit calităţii de funcţionar public cu statut special etc.

ITPF Giurgiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.