Nicolae Barbu, primarul în exerciţiu al municipiului Giurgiu, candidat al PSD pentru un nou mandat, şi-a continuat prezentarea programului său, pe pagina de Facebook.

„Zilele trecute am inceput sa imi prezint programul bazat pe cele cinci directii de DEZVOLTARE DURABILA INTEGRATĂ, iar astazi va voi arata cum putem implementa proiecte de eficienta energetica, pentru un oras verde, legate de iluminatul public, energia termica, transportul public si nu in ultimul rand de modernizarea parcurilor.

1.Proiect Dezvoltarea durabilă prin eficientizarea sistemului de iluminat public, valoare estimată 5 milioane euro
●Finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa 3 – Creşterea eficienţei enegetice
●Prin implementarea proiectului vor fi înlocuite toate cele 3.500 de lămpi de iluminat public, folosindu-se tehnologia LED, estimandu-se o reducere de 70% a costurilor cu iluminatul public si realizându-se astfel economii considerabile la bugetul local.

2.Proiect Creşterea eficienţei energetice a clădirilor rezidenţiale (100 blocuri de locuinţe în Municipiul Giurgiu), valoare estimată 10 milioane euro
●Finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa 3 – Creşterea eficienţei enegetice
●Prin realizarea proiectului proprietarii apartamentelor reabilitate termic vor beneficia de confort sporit în propria locuinţă, în paralel cu reducerea cheltuielilor cu energia termică. Nu în ultimul rând, aspectul estetic al blocului şi al zonei va fi îmbunătăţit.

3.Proiect Sistem de producere a energiei termice din surse alternative (construirea unei centrale termice pe biomasă), valoare estimată 6 milioane euro
●Finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa 6 – Creşterea producţiei de energie din resurse regenerabile (biomasă, biogaz, geotermal), parteneriat public – privat
●Prin implementarea proiectului va fi construită o centrală termică pe biomasa, care va produce energie termică pentru locuitorii oraşului, la costuri considerabil mai mici faţă de cele actuale şi deci locuitorii vor avea de achitat facturi mai mici pentru căldură. În acelaşi timp, prin folosirea biomasei drept combustibil, va fi redusă poluarea oraşului şi deci va creşte calitatea vieţii. Astfel, proiectul va fi realizat pe amplasamentul SC Tracum din strada Gloriei, acolo unde va fi construită o centrală pe biomasă (lemn).

4.Proiect Creşterea eficienţei energetice a clădirilor instituţiilor de învăţământ aparţinând Municipiului Giurgiu , valoare estimată 6 milioane euro (clădirile şcoli/licee/grădiniţe/creşă)
●Prin proiect vor fi realizate lucrări care vor conduce la reducerea considerabila a costurilor cu energia termică pentru clădirile tuturor şcolilor, realizându-se astfel economii în bugetul local. Nu în ultimul rând, aspectul estetic al clădirii respective şi al zonei va fi îmbunătăţit, iar emisiile de dioxid de carbon vor fi reduse.

5.Proiect Creşterea eficienţei energetice a sediilor administrative aparţinând Municipiului Giurgiu, finanţare prin POR Axa 3, valoare estimată 200.000 euro
●Finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa 3 – Creşterea eficienţei energetice

6.Proiect Reabilitarea siturilor contaminate istoric, valoare estimată 4 milioane euro
●Finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa 4 – Decontaminarea siturilor poluate istoric
●Prin implementarea proiectului în fosta Platforma 1 a Combinatului Chimic se vor decontamina terenurile care aparţin Primăriei, aproximativ 25 ha, şi ulterior se vor folosi acele terenuri pentru obţinerea energiei din surse regenerabile – construirea unei centrale fotovoltaice. În acest fel, vor fi redate circuitului economic acele terenuri care până în prezent nu au putut fi utilizate corespunzător din cauza gradului ridicat de poluanţi în sol şi în substrat.

7.Proiect Promovarea mijloacelor de transport cu emisii de carbon foarte mici – electrice (utilizare combustibil ecologic), inclusiv staţii de încărcare electrice, valoare aproximativă 2 milioane euro
●Finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa 4 – Dezvoltare Urbană şi Axa 3 – Eficienta Energetică
●Prin implementarea proiectului se vor achiziţiona 6 autobuze electrice, se vor înfiinţa 2 staţii de încărcare, modernizare depou (staţie de încărcare electrică cu capacitate mare în depou), modernizare staţii de transport public).

8.Proiect Modernizare Parc Tineretului, valoare estimată 4 milioane euro
●Finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa 4 – Dezvoltare Urbană
●Prin implementarea proiectului se vor realiza următoarele lucrări: în completarea pistei de atletism a bazinului de înot didactic și a sălii Polivalente – executarea terenurilor şi a spaţiilor aferente sporturilor; crearea unui traseu de alei sistematizat; montarea de mobilier urban; amenajarea a doua spaţii de servicii; construirea unor clădiri necesare vizitatorilor şi sportivilor: grupuri sanitare, vestiare, duşuri, amenajarea de zone cu echipamente pentru activităţi diversificate; plantarea de vegetaţie cu talie joasă, medie sau înaltă, rezistenta la noxe; realizarea unor construcţii din lemn de tip pergole; realizarea de amenajări florale; realizarea de împrejmuiri pentru spaţiul verde – gard viu; realizarea unor fântâni arteziene, decorative şi pentru joacă. În acest fel, locuitorii municipiului vor beneficia de un parc modern, având posibilitatea petrecerii timpului liber în această zonă și activităților sportive.

9.Proiect Modernizare Parcul Elevilor, valoare estimată 2 milioane euro
●Finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa 4 – Dezvoltare Urbană
●Prin implementarea proiectului se vor realiza următoarele lucrări: crearea unui traseu sistematizat de alei; executarea de instalaţii aferente amenajărilor; montarea de mobilier urban amenajarea zonelor şi echipamentelor pentru diverse activităţi; curăţarea monumentului existent; realizarea unui monument nou; toaletarea arborilor existenţi; plantarea de vegetaţie cu talie joasă, medie sau înaltă, rezistenta la noxe; amenajarea de spaţiilor verzi plantate prin delimitarea acestora; realizarea unor construcţii din lemn de tip pergole; realizarea de amenajări florale; realizarea de împrejmuiri pentru spaţiul verde – gard viu brodat de gard de plasă; realizarea unor construcţii din lemn cu funcţiunea de toalete şi vestiare; realizarea unui mic luciu de apă, fântână arteziană cu instalaţia încastrată în paviment. Astfel, locuitorii din zona vor beneficia de un parc modern, având posibilitatea petrecerii timpului liber în această zonă

10.Proiect Cartier verde în Giurgiu prin eficientizarea energetică a blocurilor de locuinţe şi a iluminatului public în Cartierul Policlinica din Giurgiu, 
●Proiectul porneşte de la necesitatea punerii în aplicare a Masterplanului Euroregiunii Giurgiu-Ruse, prin care se propune realizarea unui cartier eficient energetic. În prima etapă au fost reabilitate termic 9 blocuri din acest cartier, urmând ca în acest exerciţiu financiar să se continue cu reabilitarea celorlalte 10 blocuri, plus eficientizarea iluminatului public în cartier şi energie termică din surse regenerabile (centrală pe biomasă).
Prin realizarea proiectului municipiul Giurgiu îşi va îndeplini ţintele de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, asumate prin semnarea Convenţiei Primarilor, realizând un cartier complet eficient energetic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.