De la comedie, prin tragi-comedie, la dramă. Giurgiuvenii sunt invitaţi duminică, 15 mai, de la ora 18.30, la Centrul Cultural „Ion Vinea” să vizioneze un spectacol special pus în scenă de maestrul Vasile Toma. Este o piesă în două personaje interpretate de maestrul Toma şi de îndrăgitul Gabi Caraconcea.

„Week-end cu tata”- piesă scrisă de jurnalistul giurgiuvean Gelu Brebenel- este, de altfel, al doilea spectacol pus în scenă după o piesă de-ale sale, după „X şi Zero” cu Vasile Toma şi Violeta Teaşcă.

Pe Gabi Caraconcea l-aţi văzut şi aplaudat îndelung în piesele „Didina şi Emil”, în regia lui Remus Găină, şi, recent, în „Angajare de clovn”- de Matei Vişniec-, în regia lui Vasile Toma.

Este un tânăr deosebit de talentat, care iubeşte ceea ce face şi a cărui pasiune pentru teatru, descoperită mai demult, dar fructificată în urmă cu un an, se simte, se vede în fiecare gest, în fiecare cuvânt rostit pe scenă. Aşadar, mai întâi, Gabi ne-a făcut să râdem cu poftă, în timp ce, acum, în piesa „Weekend cu tata”, are un rol (la fel de) serios ca şi până acum, dar care mai degrabă ne va pune pe gânduri. Ne va aminti de noi. Ca oameni, ca părinţi, ca fii.

Astăzi, am avut bucuria să stau faţă în faţă, nu ca partener de scenă, ci ca şi  gazetar, cu cei doi prieteni- actorii Vasile Toma şi Gabi Caraconcea. L-am întrebat, mai întâi, pe maestrul Toma de ce ar trebui să vină giurgiuvenii să vadă piesa „Week-end cu tata”?

„Ca să îl vadă pe Gabi Caraconcea… şi, evident, pe mine, cei doi actori care apar în acest spectacol. E bine ca un om să vină la spectacole de teatru, să meargă la concerte, în săli de expoziţie. Chiar dacă nu toate sunt reuşite, rămân undeva într-un cotlon al sufletului fiecăruia şi e bine să ai în grădina ta de toate, să ai habar ba de una, ba de alta. Eu îi invit pe spectatori, chit că o să le placă spectacolul, chit că nu, gusturile sunt împărţite, dar eu sper că vor avea o seară plăcută. Drept pentru care, îi aştept duminică seară, la 18.30, la sala Centrului Ion Vinea, la Week-end cu tata, de Gelu Brebenel”, a spus maestrul Toma.

Pe Gabi Caraconcea nu l-am întrebat ceva, ci am deschis discuţia cu un fel de „provocare”.

„-Este altceva decât ai făcut până acum…

  • Da, este! Am debutat cu o comedie, am trecut prin tragi-comedie şi, acum, iată-mă jucând într-un alt gen teatral. Este o experienţă nouă pentru mine, sub oblăduirea aş zice, a maestrului Toma Vasile. Este o piesă scrisă de un giurgiuvean de-al nostru, e ceva nou, el dramaturg debutant, eu actor debutant”, mi-a spus Gabi.

Tot el mi-a mărturisit că este un pic mai greu să faci pe cineva să râdă, decât să-l întristezi ori, mai bine zis, să-l pui pe gânduri, dar, ca actor, debutant sau profesionist, orice experienţă este esenţială.

Despre piesa „Week-end cu tata” Gelu Brebenel a scris, pe pagina sa de Facebook, că este „Un discurs despre dezrădăcinare şi dorinţa de reîntregire.
“Week-end cu tata” este prima piesă de teatru scrisă de mine, în 2011, când am ales să conturez un subiect cu doar două personaje în scenă, pentru a participa la “Concursul de dramaturgie în doi” organizat, în primă ediţie, de Teatrul “Tudor Vianu” din Giurgiu. N-am avut succes cu piesa mea, am luat doar locul 3, dar am continuat să cred în ea şi să învăţ să scriu mai bine teatru, ceea ce m-a fascinat şi m-a determinat să refac piesa. Nu fundamental, ci doar în unele amănunte care ţin de discursul actoricesc, de logica replicilor care să ajute mişcarea scenică.

gelu ok

La insistenţele maestrului Toma Vasile, care interpretează rolul tatălui şi a regizat piesa, am făcut însă o singură schimbare fundamentală: am modificat finalul, neschimbând astfel mesajul piesei, ci doar atrăgând, mai puternic, atenţia asupra consecinţelor a ceea ce ni se poate întâmpla nouă, tuturor.

Am ales, din start, două personaje masculine, şi nu cuplul clasic El-Ea. Am ales să dezbat un discurs al familiei societăţii zilelor noastre, cu Tatăl şi Fiul în prim plan- o relaţie deosebită, dificilă, uneori dramatică pentru un asemenea cuplu real. Piesa are însă în prim plan FAMILIA, cu mama şi fiica în planuri secundare răzbătând în relaţia celor doi, cu toţii marcaţi de o viaţă ca o echilibristică pe muchie de cuţit, în care dezrădăcinarea şi dorinţa de întregire a familiei atrag un joc pendulant, cu accente între comic şi dramatic.
(…)”, a scris Gelu Brebenel pe pagina sa de Facebook.

Avem, aşadar, toate motivele să alegem petrecerea serii de duminică la Centrul Cultural „Ion Vinea”, la un spectacol cu, de şi pentru giurgiuveni!

„Weekend cu tata” face parte din Zilele Teatrului Giurgiuvean, cuprins, de asemenea, în marele program „Primăvara Culturală Giurgiuveană” al Centrului Cultural Local „Ion Vinea”.

Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.