Consilierii municipali s-au reunit, vineri, 22 aprilie, într-o şedinţă extraordinară.

Pe ordinea de zi a fost inclusiv un proiect de hotărâre iniţiat de şapte consilieri: liberalii, PPDD-iştii din UNPR şi PSRo. Acesta vizează modificare unor articole dintr-o hotăre(aprobată anterior inclusiv de cei care solicită acum schimbarea). Concret, ei cer asta:

Art. 1 Se modifică art. 1 lit. d, astfel: ,, în cazul persoanelor fizice pentru clădirile nerezidenţiale, cota de impozit prevăzută la art. 458 alin. ( 1 )din legea nr. 227 / 2015 privind Codul fiscal, se stabileşte la 0, 2 %,,. ( în loc de 1,3 % );

Art. 2 Se modifică art. 1 lit. h, astfel, ,, în cazul persoanelor fizice pentru clădirile nerezidenţiale, cota de impozit prevăzută la art. 460 alin. ( 2 )din legea nr. 227 / 2015 privind Codul fiscal, se stabileşte la 0, 4 %,,. ( în loc de 1,3 % );

În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate în martie, primarul Nicolae Barbu explica faptul că solicitarea nu doar că nu este oportună, ci nici măcar legală, lucruri confirmate inclusiv de către reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării, cei ai Prefecturii, dar şi secretarul Primăriei Giurgiu, Petre Roşu, care nu şi-a dat avizul de legalitate pe documentul aferent.
La momentul menţionat, Nicolae Barbu spunea că liberalii ar vrea modificarea cu pricina nu pentru omul de rând, cel care îşi plăteşte conştiincios impozitul, ci, se pare, pentru cei care, deşi desfăşoară activităţi comerciale, plătesc impozite la fel ca primii menţionaţi. Vă dau exemplul unui restaurant. Face profit, plăteşte impozitul aferent de 1,3 %, trece cheltuielile pe firmă. Lângă el, alt restaurant. Acolo, patronul face profit, trece cheltuielile pe firmă şi plăteşte 0,2 %, pentru că spune că este în regim de locuinţă spaţiul. Nu este echitabil, nu este corect! Liberalii au înţeles în noiembrie că aşa este cinstit ca oricine face o activitate comercială şi îşi trece cheltuielile pe firmă, să plătească impozitul aferent. Dar au fost certaţi în partid…”, spunea Barbu.

De asemenea, referindu-se la medici, avocaţi şi alţii din asemenea profesii liberale, primarul a repetat faptul că, dacă aceştia plătesc impozitul pentru spaţiul lor ca persoană fizică şi nu decontează cheltuielile pe firmă, nu vor avea impozitul de 1,3%. „Am cerut date de la Direcţia de Impozite şi Taxe cu privire la cei care se încadrează. Sunt 238 de imobile, 184 de proprietari, dar după avizele date, rămân sub 100 de persoane vizate de impozitul de 1,3%”, a subliniat el.

În plus, ceea ce nu ştiu sau se prefac că nu ştiu liberalii este că modificarea taxelor şi impozitelor nu mai poate fi făcută acum pentru anul 2016, a completat edilul giurgiuvean.„Conform legii, orice modificare se aplică din 2017. Dacă vor modificări, o pot face la finalul anului pentru anul viitor. Aşadar, solicitarea lor pur electorală este total lipsită de legalitate”, a mai spus Barbu.

După o oră şi mai bine de discuţii aprinse în timpul şedinţei de vineri, 22 aprilie, până la urmă proiectul a fost amânat.
Astfel, ne întrebăm şi noi: dacă nu din populism, atunci care este motivul propunerii? Şi de ce n-aţi făcut propunerea când aţi aprobat hotărârea, în 2015, ci acum, în prag de campanie electorală?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.