Pompierii giurgiuveni vor desfăşura joi, 24 martie, de la ora 10.00, un amplu exerciţiu cu tema ,,Activitatea Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Vlaşca” al judeţului Giurgiu în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în gestionarea şi managementul situaţiilor de urgenţă de la nivel judeţean, în cazul producerii unui seism major”

Printr-un comunicat de presă, cei de al ISU Giurgiu transmit toate informaţiile despre acest exerciţiu, în cadrul căruia se va testa capacitatea de reacție și răspuns în cazul unui seism major cu pierderi de vieți omenești și pagube materiale importante în județul Giurgiu.

„Pe timpul exercițiului cronologic se vor desfășura următoarele activități:

– ora  09:00, ședința Comitetul Județean  pentru Situaţii de Urgenţă, cu privire la desfășurarea exercițiului;

– ora 10:00 urmare a producerii cutremurului, este afectată Casa de Cultură a Tineretului din municipiul Giurgiu de pe str. 1 Decembrie 1918, fragmente din peretele situat în partea de Vest a clădirii au căzut peste un autoturism în care se afla o persoană, iar fragmente din peretele din partea de sud au căzut peste o persoană în trecere prin zonă.

– ora 10:15, la etajul I al Casei de Cultură  str. 1 Decembrie 1918 s-a produs o explozie, ca urmare a unor acumulări de gaze cauzate de fisurarea conductei de alimentare care a afectat şi casa scării dintre parter şi etajul 1. Explozia este urmată de un puternic incendiu care produce victime şi numeroase pagube. Incendiul se manifestă la 2 încăperi de la etajul 1 şi există pericol iminent de propagare la etajele superioare şi parterul clădirii. În casa de cultură își desfăşurau activitatea 13 persoane. 2 locatari de la parterul clădirii care s-au autoevacuat dau informații ca în clădire se mai afla 11 persoane. O parte dintre persoanele surprinse de explozie în clădire,  s-au refugiat către etajele superioare şi apoi, pe acoperiş.

– ora 10.35, o autoutilitară care transporta butelii cu clor lichefiat pentru staţia de tratare a apei a municipiului  Giurgiu, se deplasa pe bulevardul Mihai Viteazul  spre Uzina de apă, este lovită de un o autoutilitară  care ieșea din incinta blocurilor ANL situate pe Bulevardul Mihai Viteazu. Accidentul se produce pe fondul neacordării de prioritate și neatenţiei manifestate de conducătorul autoutilitarei. Cele 3 recipiente cu clor sunt deteriorate, clorul trecând în stare gazoasă şi disipându-se în atmosferă. Se creează un nor de clor care se deplasează pe direcția de propagare a vântului,  agravând pericolul de intoxicare.

– ora 11.05 , urmare a producerii cutremurului, se primește informația că scara de acces dintre etajul II și III de la hotelul Steaua Dunării s-a dărâmat, la etajele superioare sunt cazate 50 de persoane, 42 dintre acestea s-au autoevacuat prin scara de acces exterioară, 8 dintre aceștia prezintă acrofobie şi au făcut atac de panică. Nu se pot evacua și solicită intervenția echipelor specializate.

– ora 11.20 o barcă cu 3 pescari care se afla pe lacul Steaua Dunării din municipiul Giurgiu se răstoarnă,  unul dintre pescari se salvează și iese la mal și anunță evenimentul prin 112.  Ceilalți doi pescari sunt dați dispăruți.

 

De asemenea la ora 09:30 se va face și alarmarea populației prin sistemele de alarmare existente la nivelul Județului Giurgiu.

Alarmarea va fi precedată de o informare a populației prin sistemul de informare radio de la nivelul localităților, a posturilor de televiziune și radio locale.

Semnalul de alarmare este conform ORDINULI nr. 1.259 din 10 aprilie 2006 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si asigurarea activității de înștiințare, avertizare, prealarmare și alarmare în situații de protecție civilă astfel:

– semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 10 secunde intre ele. INCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute.

Recomandăm populației să se familiarizeze cu acest semnal dar să nu întreprindă nici o măsură aceste semnale fiind premergătoare desfășurării exercițiului”. ISU Giurgiu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.