Legea antifumat 2016 a intrat în vigoare de miercuri, 16 martie.

Astfel, fumătorii nu-şi vor mai putea aprinde ţigările în spaţiile publice închise şi nici în locurile de joacă pentru copii, nici măcar cele în aer liber. În plus, este interzisă şi vânzarea la bucată a ţigaretelor şi a ţigărilor de foi.

Potrivit actului normativ, noua lege îi priveşte chiar şi pe taximetrişti. Fumatul va fi interzis şi în maşinile acestora.


Locuri publice în care nu mai este permis fumatul:

-cluburi

-baruri

-restaurante

-transport în comun

-taxiuri

-instituţii de învăţământ

-spitale

-locurile de joacă pentru copii indiferent dacă acestea sunt în aer liber sau în spaţiu închis

-locul de muncă

 Locuri unde se poate fuma:

De la Lege fac excepţie celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă. Totodată, fumatul este permis în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor şi să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: „Cameră pentru fumat”, „Loc pentru fumat”.

Pe  pagina sa de Facebook, senatorul PSD Niculae Bădălău a transmis un mesaj legat despre acest subiect:badalau 3-001
„Subiectul zilei de astăzi pentru fumători: legea ‪#‎anti-fumat. O lege bună pentru generațiile viitoare, în special pentru copiii şi nepoţii noştri care nu vor mirosi a țigări, ba chiar nu vor fuma pasiv pe unde vor merge. Mi-aş dori să nu fumeze niciodată și să își păstreze ‪#‎plămânii integri mereu. 
În privinţa noastră, a fumătorilor, mi-aş dori să putem ‪#‎renunţa la ţigări sau să‪#‎neluămfumatulînapoi?!”, a scris senatorul pe pagina sa de Facebook.

De menţionat este că cei care nu vor respecta prevederile Legii Antifumat vor fi sancţionaţi: persoanele fizice riscă amenzi între 100 şi 500 de lei, iar persoanele juridice pot fi amendaţi cu până la 15.000 de lei sau pot fi chiar obligaţi să închidă localul, dacă nu se află la prima abatere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.