Reprezentanţii mai multor ministere din Republica Moldova au venit, vineri, 19 februarie, la Giurgiu, pentru a afla mai multe despre proiectele europene implementate sau aflate în plan, mai cu seamă despre acelea ce vizezază Strategia Dunării. Fraţii de peste Prut sunt interesaţi să se familiarizeze cu acest domeniu, în perspectiva implementării proiectelor SUERD şi în ţara menţionată.

Delegaţia moldoveană a fost însoţită de coordonatorul general al SUERD România, director general în Ministerul de Externe, Silvia Davidoiu, dar şi de consilieri în cadrul aceluiaşi minister, cât şi de secretarul general al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Riverane Dunării, Eric Bartha.

Liderul delegaţiei este vicepriministrul Republicii Moldova, coordonator naţional SUERD, Anatol Usatîi.

La Primăria Giurgiu au fost întâmpinaţi de edilul Nicolae Barbu, de către cei doi viceprimari, Liviu Popazu şi Alexandru Vladu, de directorul Zonei Libere, George Popa, dar şi de specialişti din cadrul mai multor departamente ale instituţiei menţionate.

Felicitând autorităţile locale pentru succesul înregistrat cu Portul Verde, Silvia Davidoiu a spus că România trebuie să fie făcută cunoscută la nivel mondial nu doar prin Capitala sa, ci prin fiecare localitate ce se remarcă prin asemenea reuşite.DSC_0185

„Am vrut să îi aducem pe cei din delegaţie la Giurgiu nu doar pentru acest proiect, ci pentru că este un oraş care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Giurgiu este un oraş care a început să îşi valorifice atuurile, precum portul la Dunăre. Suntem foarte mândri de acest proiect care este, într-adevăr, un exemplu de bună practică pentru multe oraşe- port la Dunăre”, a subliniat Davidoiu.

La rândul său, Anatol Usatîi a spus că, în perspectiva implementării şi în Republica Moldova a unor proiecte SUERD, orice informaţie, sprijin, de la autorităţi centrale şi locale sunt binevenite.DSC_0180

„Noi avem o ieşire la Dunăre pe o suprafaţă de doar 400 de metri, dar avem de gând să exploatăm zona la maximum. De ce am venit la Giurgiu? După discuţiile avute la nivel central, am vrut să vedem cum implementează autorităţile locale un asemenea proiect. Ne dorim să aflăm cum aţi reuşit, dar şi ce greşeli au fost făcute, dacă au fost, ca să putem fi pregătiţi”, a subliniat coordonatorul SUERD al Republicii Moldova.

În acest context, primarul Nicolae Barbu şi-a arătat, alături de colegii săi din Primărie, deschiderea către orice colaborare pe orice domeniu. În plus, el chiar a propus o înfrăţire în acest sens. “Dacă în zona de ieşire la Dunăre există localităţi cu care ne-am putea înfrăţi, ar putea crea o legătură mai puternică. Am putea face schimburi de experienţă, de idei, între autorităţi, putem chiar încheia parteneriate pentru proiecte commune”, a spus Barbu.

I s-a replicat faptul că- o coincidenţă-, în zona respectivă, există o localitate denumită chiar Giurgiuleşti.

Luând cuvântul, Eric Bartha l-a felicitat pe primarul Barbu pentru că, în doar 4 ani, a reuşit să se facă auzit la nivel european, ajungând şi fiind reconfirmat în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Riverane Dunării.DSC_0184

„Proiectul ce va fi prezentat azi poate fi luat ca exemplu, ca model demn de urmat. Este un proiect care a fost implementat într-o localitate a cărei autoritate publică locală şi-a deschis porţile, comunică, la nivel naţional şi european şi obţine rezultate concrete”, a subliniat Bartha.

De asemenea, a fost prezent la Giurgiu şi consilier în cadrul Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti, Gheorghe Cucoş.DSC_0179

„Avem buna speranţă că ceea ce vom vedea aici va însemna foarte mult pentru noi şi delegaţia va merge acasă şi va aplica, prin acţiuni concise, ceea ce am învăţat. Vom face tot posibilul să avem şi noi roade obţinute prin intermediul Strategiei Dunării. Pentru Republica Moldova sunt utile toate contactele din România!”, a zis Cucoş.

După prezentarea proiectului de către Ianca Meca, oaspeţii moldoveni au mers pe teren, acolo unde va fi amenajat Portul Verde( Portul cu acces tri-modal).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.