În mod firesc, politic vorbind, dar nu unul de acceptat, liberalii au speculat anunţul privind aşa zisa Lege a Defăimării şi au umplut Facebook-ul şi ziarele lor cu tot felul de „alarme”, că- vezi domne!, PSD ar vrea să bage pumnu-n gura presei. Legea prevede, însă, cu totul şi cu totul altceva, românii sunt chiar invitaţi să citească textul acesteia, cu atenţie, iar cu precizări pe subiect a venit, joi, 11 februarie, în conferinţă de presă, vicepreşedinte PSD Giurgiu, Marian Mina.DSC_0135

„Oamenii trebuie să ştie că nu scrie nicăieri în această lege că nu mai este voie să criticăm politicienii! Aceasta are un cu totul şi cu totul alt rol. Potrivit textului legii, nu avem voie să defăimăm categorii de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, origine etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, orientare sexuală, origine socială, avere şi dizabilităţi. Despre asta este vorba, nu despre ce susţin unii. În ultima vreme, pe Internet, a luat naştere un val de ură împotriva minorităţilor, refugiaţilor, iar de acest curent am observat că profită partidele ultranaţionaliste pentru a forma gărzi naţionale şi aşa mai departe. Consider că ar fi indicat ca legea să fie citită înainte de a-şi da cineva cu părerea. Legea interzice să fii rasist şi homofob!”, a precizat Mina.

Şi tinerii social-democraţi au transmis, joi, un comunicat de presă prin intermediul căruia transmit punctul lor de vedere în acest caz.

„Originea legii : Legea Defăimării nu este idea domnului Liviu Dragnea aparută din neant. Această lege este parte al unui demers european :

Din 2012, European Council on Tolerance and Reconciliation a organizat un grup de experţi şi a început o campanie de promovare a unui model legislativ pentru promovarea toleranţei în Europa. Au existat dezbateri şi consultări cu Secretarul General al Consiliului Europei, cu Ofiice for Democratic Institutions and Human Rights al OSCE, cu Parlamentul European. Iniţiativa legislativă privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup este parte din acest demers.

Punctele forte ale acestei legi :

Promovarea demnităţii umane şi a toleranţei în mediul educaţional, de la formarea cadrelor didactice şi până la conţinutul manualelor şcolare sunt obiective importante în consolidarea valorilor democratice în societatea românească.

Promovarea demnităţii umane şi a toleranţei în mass-media, prin intermediul televiziunii publice, ar putea reprezenta un răspuns bun la discursul urii promovat, uneori, în presa românească. Nu de puţine ori, CNCD a sancţionat jurnalişti pentru discriminarea unor minorităţi sau grupuri vulnerabile, dar sancţiunile nu sunt suficiente, este nevoie si de construcţia unui discurs care să respecte drepturile omului.

Criteriul discriminării pe bază de apartenenţă politică nu se află în forma finală a legii, aşa cum greşit se tot vehiculează în mass-media.

De asemenea, în această perioadă destul de tulbure, în care mişcările antidemocratice iau un nou avânt, o asemenea lege este cu atât mai necesară. Ea stabileşte nişte reguli de la care nu este bine să ne abatem, dacă vrem să păstrăm democraţia aşa cum o cunoaştem.

Libertatea de exprimare şi protejarea demnităţii umane sunt legiferate în mod distinct în toate reglementările internaţionale. Protejarea demnităţii nu afectează libertatea de exprimare. Există deja un cadru legislativ privitor la combaterea discriminării încă din anul 2000 ( legea privind combaterea tuturor formelor de discriminare ).

Noua lege nu face decât să consolideze acest cadru. În cadrul legii privind combaterea discriminării, care rămâne în vigoare, se precizează că prevederile legii nu pot fi interpretate în sensul restrângerii dreptului la libera exprimare, a dreptului la opinie şi a dreptului la informaţie.

Ideea de discriminare politică care a fost scoasă din ultima variantă, dezbătută la Senat, viza protejarea opiniilor politice minoritare. Nu se poate ridica această problemă în privinţa PSD, deoarece PSD reprezintă o doctrină politică larg împărtăşită şi nu este supusă discriminării.

Pe scurt : Legea nu îţi permite să fii xenofob şi rasist. Ai dreptul să îi înjuri pe politicieni, dar să nu te legi de etnia, de orientarea lor sexuală sau de boala de care suferă. Acestea sunt reglementări de mult adoptate în ţările civilizate.

 

Tineretul Social Democrat Giurgiu”

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.