Municipiul Giurgiu şi comuna Malu vor face parte din două Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară(ADI), una pentru deszăpezire şi alta pentru iluminat public. Anunţul a fost făcut, miercuri, în conferinţă de presă, de primarul Nicolae Barbu. El a explicat faptul că măsura va fi luată pentru a putea interveni la deszăpezire, de exemplu, o societate a unităţii teritoriale respective şi nu o firmă din exterior.

Barbu a amintit faptul că a preluat contractul de deszăpezire făcut, în 2011, de fostul primar Lucian Iliescu. Vorbim despre o sumă de 100.000 de euro, lunar, adică foarte puţin pentru cazuri ca cel de săptămâna trecută.

„Având un ADI, putem delega o societate a Primăriei să facă acest lucru. Altfel, trebuie o licitaţie, este complicat, acesta fiind şi motivul pentru care nu am reziliat contractul actual. Noi am pregătit un proiect de hotărâre privind ADI-urile, aşteptăm acelaşi lucru şi de la cei de la Malu. Societatea Giurgiu Servicii Locale(GSL) a Primăriei Giurgiu este în procedura de autorizare pentru deszăpezire, măturat şi iluminat”, a spus Barbu.

Primarul a menţionat că, într-adevăr, cei de la Financiar Urban- care au avut în sarcină deszăpezirea- au probleme din princina lipsei de personal. „Pe vremea lui Iliescu, ADP-ul care făcea asta avea 1.400 de oameni. Acum, sunt 75 de angajaţi şi încă vreo 60 pentru ridicarea gunoiului. Am mai venit noi, acum, la deszăpezire, cu personal de la GSL. Dar, acum, sincer, comparativ cu activitatea de deszăpezire de pe vremea lui Lucian Iliescu, atunci când nici nu material antiderapant nu dădea ca să nu strice şoseaua, se poate face o diferenţă din ultimele 4 ierni?”, a zis edilul.

Nicolae Barbu a explicat tot ce s-a întâmplat pe parcursul codului portocaliu de ninsori şi viscol, dar şi ulterior, menţionând că cei care s-au ocupat: „nu au avut utilaje şi nu au acţionat corect, sâmbătă seara, până în ora 02.00. După aceea, oricum nu au mai avut ce face pentru că a început viscolul”. El a reamintit faptul că deszăpezirea se face după un plan aprobat în Consiliul local, dar şi la nivel de Comitet pentru Situaţii de Urgenţă(din acest comitet fac parte reprezentanţi ai Prefecturii, dar şi cei ai structurilor Ministerului de Interne).

„A doua zi, duminică, de la ora 10.00, au intervenit, au pluguit, au intrat pe Urgenţa I. Cu cei de la GSL am încercat să intrăm şi pe străzile din Urgenţa II. Am fost depăşiţi logistic după a doua zăpadă. De asemenea, am avut mari probleme şi din cauza celor care şi-au lăsat maşinile pe marginea drumului şi efectiv nu s-a putut intra cu utilajele de deszăpezire pe străzi”, a mai spus el.

Primarul Barbu a amintit şi de faptul că temperaturile au fost, după codul de ninsoare, foarte scăzute. „Nu e uşor deloc să acţionezi, cu lopata, pentru trotuare, dar şi în unele utilaje ce nu au încălzire, la -19 grade celsius. Dar eu zic că munca oamenilor nu a fost în zadar. Ieri am fost în Bucureşti, vreau să vă spun că abia acum se intervenea pentru strângerea maldărelor de zăpadă iar pe străzile laterale e mai rău decât a fost duminică în Giurgiu”, a subliniat Barbu.

Întrebat dacă nu şi viceprimarii au atribuţii în ceea ce priveşte deszăpezirea, el a specificat: „Ei au atribuţia asta!”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.