Peste 300 de giurgiuveni au participat, miercuri, 6 ianuarie, la activităţile dedicate Bobotezei sau Botezului Domnului, atât la slujba specifică de la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, cât şi la ceremonialul religios de la Canalul „Sfântul Gheorghe”.

Astfel, de la ora 09.00 şi până în jurul orei 12.30, la Catedrala din centru, oamenii au asistat la slujba religioasă oficiată de un sobor de preoţi conduşi de Episcopul Ambrozie.

În jurul prânzului, preoţii au sfinţit apa din butoaiele amenajate în faţa Catedralei.

A urmat tradiţionala Procesiune de Bobotează, preoţilor alăturându-li-se zeci de giurgiuveni, reprezentanţi ai autorităţilor locale, politicieni, şefi ai unor instituţii, dar şi oameni simpli. Cu toţii au mers la Canalul „Sfântul Gheorghe”, acolo unde a fost amenajat, recent, un ponton modern.

Chiar dacă, din lipsa spaţiului, nu le-a fost permis să „încure caii”, conform tradiţiei, mai mulţi giurgiuveni şi-au adus animalele la eveniment, măcar pentru a fi admirate.

La Canalul „Sfântul Gheorghe” a fost oficiată o slujbă de sfinţire atât a apelor, cât şi crucilor aruncate, ulterior, de Episcopul Ambrozie în apele îngheţate.

În competiţie s-au înscris, anul acesta, cinci tineri. Doar unul a mai trecut prin această experienţă.

„Mă simt foarte bine! Este o tradiţie, este al patrulea an cosecutiv, doar în primul an am câştigat. Am înotat cel mai departe pentru că mi-am dorit să recuperez şi eu o cruce”, a spus Marius Antonescu, în vârstă de 23 de ani(foto jos).

DSC_0102

Câştigătorul marelui premiu(cel care a recuperat primul o Cruce Sfinţită), Marius Chiriţă, un tânăr din Giurgiu, în vârstă de 30 de ani, a dat asigurări ca nu va fi prima şi ultima oară când se va arunca după Cruce, de Bobotează.DSC_0099

„Sunt bucuros că am câştigat din primul an, voi mai participa şi de acum înainte şi sper să mai câştig. Doar să fiu sănătos! Am văzut la televizor cum se desfăşoară activitatea şi, de vreo 5 ani, am tot zis că vreau să particip, dar nu eram hotărât. Anul ăsta am presimţit că este al meu şi voi câştiga! Ce am simţit când m-am aruncat în apă? Multă adrenalină. Când intri e mai cald decât când ieşi”, a spus el.

De asemenea, au mai participat şi Valentin Bândulă, Mădălin Stoica şi Cătălin Arcan. Cei trei au spus că nu a fost aşa de rău când s-au aruncat în apă, ci când au ieşit. Tot ei au spus că, diseară, le vor face cinste prietenilor lor cu banii câştigaţi.DSC_0101

Cel care a recuperat prima Cruce a câştigat 300 de lei iar ceilalţi, câte 100 de lei- din partea Primăriei Giurgiu, dar şi alte premii din partea Episcopiei Giurgiu.

De reamintit este faptul că tradiţia aruncării şi recuperării Crucii Sfinţite, în ape îngheţate, de Bobotează, a fost reluată acum 10 ani, la ideea regretatului Alecu Iorgulescu.

Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.