Senatorul PSD Gabriela Firea a transmis, miercuri, 9 decembrie, un comunicat cu privire la bugetul pe anul viitor. Explicând faptul că este „de remarcat că documentul respectă abordarea guvernului precedent”, cu privire la creşteri economice şi măsuri pentru solidaritatea socială, Firea s-a referit şi la cele mai noi anunţuri nu tocmai favorabile românilor.

„Desigur, cel mai mare neajuns îl reprezintă renunțarea pentru moment la majorarea salariului minim la 1.200 de lei. Respingem părerea dnei ministru Dragu, potrivit căreia salariul minim este de natură să distrugă mediul privat! Precedentele majorări, care au adus România pe un loc fruntaș în Europa în ce privește dinamica salariului minim, NU au distrus economia privată! Am reținut că nu este vorba de o renunțare la această majorare, ci doar de o amânare care să permită realizarea unei evaluări. Din punctul nostru de vedere, orice amânare a acestei măsuri, cuprinsă în bugetul întocmit de guvernul Ponta și acceptată la discuțiile privind susținerea de către PSD a noului guvern, va trebui să fie fundamentată clar: ce anume evaluări se vor face, după ce criterii, care este termenul? Numai în acest fel vom avea garanția că nu este vorba de o amânare sine die a acestei măsuri.

Am luat notă și de îngrijorările exprimate de reprezentanții Consiliului Fiscal care consideră că o creștere a cererii de consum superioară creșterii Produsului Intern Brut poate genera dezechilibre majore, asemănătoare cu cele de dinainte de criză, când economia creștea cu 7% și consumul cu 10-12%. Austeritatea și-a dovedit deja cu prisosință ineficiența, nu doar în România, ci mai peste tot în Europa, și sperăm doar că nu asistăm la un atac concertat la ideea de a transfera cetățeanului efectele creșterii economice. Într-o astfel de eventualitate, vom lua cu siguranță atitudine, mai ales că pericolele care ni se vântura pe post de argumente nu au o bază reală.

După ce în fiecare din ultimii 4 ani principala acuzație adusă guvernului Ponta de către Opoziție a fost aceea că pentru a menține în limitele convenite deficitul bugetar afectat de cheltuielile sociale a renunțat la investiții, cu precădere la cele de infrastructură, iată că și guvernul Cioloș are aceeași abordare! Guvernul a repartizat Ministerului Transporturilor o sumă cu 7,6% mai mică decât cea din acest an, ceea ce afectează alocările pentru anumite obiective, cum ar fi autostrăzile Lugoj-Deva și Sebeș-Turda,situație care ar putea duce la sistarea lucrărilor. Dna ministru Dragu susține că pentru 2016 a crescut cuantumul alocărilor pentru CNADNR, dar în raport nu cu alocarea din 2015, ci cu execuția preliminată. Ori au fost nenumărate situații în care din motive administrative (birocratice) nu au fost executate anumite lucrări.

Despre aceste lucruri se vorbește mai puțin, în schimb susținerea de la buget a investițiilor în lăcașe de cult a suscitat o vie dispută în spațiul public, în ciuda valorii nesemnificative a acestor alocări în raport cu dimensiunea bugetului, dar și cu contribuția Bisericii la bunul mers al societății. Probabil că dată fiind înverșunarea celor care îl susțin, subiectul va fi abordat și în consultarea publică pe marginea bugetului la care nou înființatul minister al dialogului a invitat societatea civilă. O inițiativă interesantă pe fond, deși criticabilă pe formă, a cărei eficiență va putea fi evaluată în funcție de propunerile care se vor face și mai ales a gradului de acceptare a amendamentelor. Vom vedea dacă se va dovedi a fi mai mult decât un exercițiu laborios de imagine și în ce măsură se suprapune sau substituie activității parlamentare.

Să nu uităm totuși un lucru esențial: acesta este doar un proiect de buget, sperăm ca prin amendamente să reușim să-l aducem la o formă cât mai acceptabilă din punctul nostru de vedere”, a transmis presei, senatorul Gabriela Firea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.