Medicul Elena Dinu a ieşit luni, 16 noiembrie, în conferinţă de presă şi a făcut o „radiografie” a Spitalului Judeţean de Urgenţă(SJU) Giurgiu pe care îl conduce de scurtă vreme.

În primul rând, ea a anunţat că a fost schimbată componenţa Comitetului Director al SJU. Noul director medical este Amalia Preda, medic primar de medicină internă, director economic este Mihaela Raţă- economist, însă directorul „îngrijiri” a rămas Cilviu Ciochir.

Apoi, Elena Dinu a anunţat că a făcut o primă analiză la nivelul spitalului, cu privire la curăţenie, acces al aparţinătorilor, atitudinea cadrelor medicale, dar a vrut să afle şi dacă numărul lor acoperă solicitările.

„La nivel de personal auxiliar avem un mare deficit. Mă refer la îngrijitoare, infirmiere, brancardieri, cei care răspund de asigurarea curăţeniei, hrana pacienţilor, transportul bolnavilor pe secţii. În ceea ce priveşte îngrijitoarele, din 77 de posturi, 41 sunt vacante. Vorbim despre un deficit de 53%. Şi la infirmiere deficitul este de circa 40%. Şi pentru că îngrijitoarele sunt puţine, acestea trebuie să suplinească şi atribuţiile infirmierelor”, a precizat Dinu.

Ea a spus că şi la cadre medicale şi asistente avem deficit de personal, dar nu la fel de mare ca la personalul auxiliar. Managerul SJU nu a oferit, în acest caz, vreun procent, însă, ulterior, a recunoscut că, cel puţin noaptea, la urgenţe, este de gardă un singur medic.

Dinu a anunţat că i-a fost aprobată, în Consiliul Judeţean, solicitarea de modificare a ştatului de funcţii şi scoaterea la concurs a posturilor pentru personalul auxiliar.

De ce au plecat medicii de la SJU Giurgiu?

Probleme, a mai spus ea, există şi în ceea ce priveşte personalul adminstrativ, adică cei care să se ocupe cu reparaţii la aparatura medicală, cei care să asigure suportul tehnic.

Revenind la medici, Elena Dinu a precizat că au fost, la Giurgiu, medici noi, dar care au plecat.

„Unii au motivat lipsa aparaturii, alţii au invocat probleme de atitudine a conducerii spitalului. Încercăm să facem demersuri pentru a angaja noi medici. Urmează să ne mai vină specialişti şi trebuie să-i determinăm să şi rămână. Nu cred că e normal să faci o endoscopie la Bucureşti sau să nu poţi să-ţi schimbi ochelarii în Spital pentru că nu avem un aparat special. Sau nu e normal nici să avem un singur aparat de radiologie care, dacă se strică, tot judeţul rămâne fără radiografii”, a zis Dinu.

Ea a precizat, însă, că au fost obţinuţi bani de la Consiliul Judeţean pentru repararea celui de-al doilea aparat de radiologie.

 Donaţii în bani, paturi electrice şi cărucioare

Managerul Spitalului din Giurgiu a anunţat că au fost primite donaţii din partea a două societăţi ai căror patroni nu vor să-şi decline identitatea. „Am primit de la o firmă 50.000 de lei pentru aparatură medicală şi de la altă firme paturi electrice- care sunt foarte scumpe, dar şi cărucioare pentru pacienţi. Le mulţumim! Fac, pe această cale, apel către toţi cei care pot şi vor, să ajute Spitalul Judeţean cu cota aceea minimă de impozit pe profit. Avem multe nevoi, încercăm să le suplinim, dar din banii de la Casa de Sănătate nu putem face investiţii, nu poate fi achiziţionată sau reparată aparatură medicală, ci banii sunt doar pentru cheltuieli curente, medicamente şi salarii. Astfel, toate firmele, dacă pot ajuta, fiecare leu contează, să o facă şi să încercăm să ducem spitalul către standardul măcar de minimă dotare”, a declarat directorul SJU Giurgiu.

C. Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.