Aseară, ortodocşii au marcat Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului.

Această sărbătoare a devenit un prijel de petreceri în familie, mai ales cu naşii care primesc vizita finilor.

Potrivit site-urilor de specialitate, există nişte obiceiuri pe care mulţi dintre români le mai respectă, de Lăsatul Secului.

Astfel, masa sărbătorească trebuie aşezată la răsărit, lângă o icoană. Această orânduială aminteşte despre aspectul său sacru : masa festivă este acoperită cu o faţă de masă albă, iar în mijlocul acesteia se aşează o pâine preparată în casă şi sare.

Apoi, la începutul mesei festive, invitații gustă întâi o bucată de pâine înmuiată în sare, obicei tradiţional ce aminteşte de ospitalitea populară şi care prevestește relații armonioase între persoanele care petrec la Sărbătoarea Lăsatului de sec.

Mesenii sunt serviți cu bucatele preferate, aşadar, gazda trebuie să știe ce preferințe alimentare au musafirii.

Românii ştiu că Lăsata secului  înainte de Postul Crăciunului este o zi de sărbătoare și, de aceea, trebuie să împodobească masa cu cele mai bune  bucate prin care  să cinstească în casa lor, după datina străbună, sărbătoarea din ajunul Începutului de Post.

O datină din străbuni este respectată în fiecare familie. De la masa festivă nu trebuie să lipsească găina sărbătorii de Lăsatul secului. Aceasta este prezentată mesenilor pe o tavă specială: dacă pieptul găinii este gras, atunci va urma o iarnă grea; în cazul în care găina are pieptul fără grăsime, iarna va fi uşoară şi vara va avea roade bogate.

În seara de Lăsatul secului,  mai ales în zonele rurale,  gospodarii ung cu usturoi ferestrele caselor, uşile şi porţile gospodăriei pentru a alunga orice rău şi spiritele păguboase din căminul lor. 

În multe zone ale ţării, fetele necăsătorite participă la ritualul „Bătutul pernelor”.  Este un ritual prin care fetele vor să îmblânzească soarta  și  ursitul să vină mai repede în viaţa lor.

În această zi se oficiază ultimele nunți din acest an.

Tot acum se oficiază ultimele nunţi din acest an, pentru că, din data de 15 noiembrie, până după Bobotează, nu se mai fac nunţi.

Sursă: Click.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.