În fapt, este vorba despre concursul pentru ocuparea postului de manager al Teatrului „Tudor Vianu”, dosarul dramaturgului Mircea M. Ionescu, director al instituţiei în ultimii 5 ani, fiind respins a doua oară.

Motivul îl reprezintă un articol nou(introdus în 2014) în actul normativ ce reglementează organizarea de atare concursuri. Adică, cei care vor să fie directori ai unui teatru trebuie să aibă „studii de specialitate”.

Mircea M. Ionescu a terminat Filosofia, însă, chiar dacă nu a fost dobândită în cadrul unei facultăţi, experienţa sa în teatru este indiscutabilă, nu doar ca manager, dar mai ales ca dramaturg.

Vestea noii respingeri a dosarului a venit imediat după Festivalul Teatrelor Dunărene, ca „un cadou”, a spus Ionescu, desigur, într-un ton de ironie tristă.  El a vorbit, mai întâi, despre ecourile venite în urma acestui deosebit de important eveniment cultural din Giurgiu.

„Ecourile au fost peste aşteptări. Ion Caramitru m-a felicitat şi a spus că este admirabil ce se întâmplă aici. De la aprecierile doamnei Felicia Filip care a spus că la Giurgiu s-a scris istorie, la interviul pe care l-a acordat maestrul Cristian Mihăilescu, cel care a spus că, pentru o seară, Giurgiu a fost Capitala Teatrului Românesc şi până la ministrul Ionuţ Vulpescu, cel care a scris pe Facebook faptul că timp de câteva zile Giurgiu a fost Capitala Teatrului Românesc”, a spus Mircea M. Ionescu, amintind şi despre reacţiile pozitive ale reprezentanţilor UNITER, ai directorilor unor teatre din ţară, regizori, actori.

Aşadar, după toate acestea, marţi, pe 27 octombrie, Mircea M. Ionescu era înştiinţat, în scris, că dosarul pentru un nou mandat la conducerea Teatrului din Giurgiu a fost respins. În aceeaşi seară, a spus el, a primit şi de la Ministerul Culturii o adresă prin intermediul căreia este specificat faptul că aceia care organizează concursul, adică reprezentanţii CJ Giurgiu, trebuie să stabilească, să indentifice şi să prezinte în mod expres criteriile de selecţie.

Mircea M. Ionescu susţine că asta nu s-a întâmplat, deci a contestat şi această ultimă decizie, dar i s-a răspuns că o asemenea contestaţie poate fi făcută doar la adresa REZULTATELOR unui concurs.

Pe de altă parte, dramaturgul a mai arătat că, în articolul invocat ca motiv de respingere a dosarului, nu este specificat cuvântul „studii în domeniul teatrului”. „Legea îmi dă dreptate mie, am ataşat adresa de la Ministerul Culturii la contestaţie(…). Nu pot fi călcat în picioare, nu mai accept să fiu luat drept un copil prost şi nebun. Din superficialitate, din incompetenţă, din rea voinţă se întâmplă acest lucru? Nu vreau o despărţire urâtă, cu Tribunal, dar probabil că bate la uşă…”, a mai spus Mircea M. Ionescu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.