Toate acestea au fost achiziţionate în cadrul unui amplu proiect european, derulat de Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Fluviale S.A. Giurgiu(APDF).

În plus, cu fondurile obţinute au fost realizate lucrări de infrastructură necesare pentru colectarea reziduurilor, dar au fost asigurate şi utilităţi şi dotări ce vor eficientiza activitatea APDF Giurgiu în domeniul protecţiei mediului.

Luni, 26 octombrie, la sediul Companiei, din Port, a fost anunţat finalul proiectului denumit „Sistem de preluare şi prelucrare reziduuri de la nave şi intervenţie în caz de poluare pe sectorul Dunării administrat de CN APDF SA Giurgiu”.apdf 2

În urma implementării cu succes a proiectului, porturile Cernavodă, Călăraşi, Giurgiu şi Drobeta Turnu Severin dispun de dotări moderne pentru managementul reziduurilor provenite de la nave, cum ar fi: nave colectoare multifuncţionale, puncte de acostare – incluzând pontoane de acostare, pasarele (ce permit accesul pietonal dar şi facilităţi de transfer la mal a deşeurilor preluate de la navele care acostează), staţii compacte de tratare apă-hidrocarburi şi ape menajere.

În porturile Cernavodă, Călăraşi, Giurgiu şi Drobeta Turnu Severin au fost realizate şi lucrări hidrotehnice.

De asemenea, porturile Moldova Veche şi Orşova au fost dotate cu containere pentru colectarea deşeurilor solide, inclusiv deşeuri periculoase.

Valoarea totală a proiectului este de aproape 44 de milioane de lei din care peste 30 de milioane reprezintă finanţare nerambursabilă acordată de Comisia Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, restul sumei, în valoare de 13.728.830 lei, fiind asigurată de Guvernul României prin bugetul de stat.

Perioada de implementare a proiectului este mai 2012 – decembrie 2015.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.