Este vorba despre o campanie derulată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).Începând din luna octombrie, peste 1.000 de femei din mediul rural vor beneficia de examinări medicale gratuite în vederea depistării cancerului de sân. Campania este derulată, pentru al doilea an consecutiv, anunţă reprezentaţii FABC, într-un comunicat.

Primele examinări gratuite pentru depistarea cancerului de sân au avut loc în zilele de 10-11 octombrie în comuna Valea Stânciului din județul Dolj. Caravana cu medici rezidenți și studenți se va deplasa în zilele de 24-25 octombrie în comuna Izvoarele din județul Giurgiu. Mai multe informații despre campanie și programul caravanei se pot găsi pe site-ul www.invingemcancerul.ro sau pe pagina de Facebook: www.facebook.com/nuamfacutdestul.

‘În cadrul campaniei desfășurate anul trecut, din totalul de 1.012 femei care au beneficiat de control medical, 11,5% au fost depistate cu posibile afecțiuni ale sânului. Dintre acestea, 69% au peste 40 de ani, restul de 31% se situează sub această limită de vârstă. De asemenea, 8% dintre femeile care au beneficiat de control au un istoric de cancer de sân în familie. Mai mult, 76% dintre femeile consultate nu făcuseră anterior niciun consult medical al sânilor. Rezultatele acestei campanii confirmă necesitatea implementării unui program național de screening pentru cancerul de sân. Câte femei trebuie să mai fie depistate cu cancer de sân pentru ca autoritățile să pună în aplicare acest program național de screening?’, subliniază Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Cancerul de sân este cel mai frecvent întâlnit neoplasm al femeilor, reprezentând 25,2% din totalul cazurilor de cancer. 36% este procentul mortalității din cauza acestei boli în țara noastră, mai mare decât media europeană (29%) inclusiv decât cea mondială (31%).

În România, cele mai multe femei depistate cu neoplasm ajung la doctor în stadiul 2 sau 3 al bolii. Acesta este și motivul pentru care numărul pacientelor care pierd lupta cu această boală este tot mai mare. Rata de prezentare la medic este mai mică în mediul rural, unde și accesul la informație este limitat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.