Preluare: www.psd.ro Congresul Extraordinar al Partidului Social Democrat a avut loc duminică, 18 octombrie 2015, la Sala Palatului din București. Liviu Dragnea a fost validat preşedinte al social-democraţilor la Congresul extraordinar al PSD de duminică. Liviu Dragnea a fost declarat preşedinte al PSD cu unanimitate de voturi. Potrivit rezoluţiei citite de Florin Iordache, Dragnea a obţinut la scrutinul intern, care a avut loc duminica trecută, 442.650 de voturi „pentru” dintre cele 457.764 exprimate de membrii de partid. 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat că împreună cu premierul Victor Ponta a luat toate deciziile importante pentru partid , adăugând că îşi doreşte ca în mandatul său de lider al social-democraţilor să aibă sprijinul acestuia.

„Vreau să îi mulţumesc lui Victor Ponta. Într-adevăr, Victor, aproape toate deciziile le-am luat împreună, şi cele bune, şi cele rele. Nu am cum să uit şi sper că nu o să uiţi nici tu o seară de februarie 2010, în care împreună am stabilit şi ne-am asumat nişte obiective şi proiecte. Mare parte dintre ele au fost realizate. Am construit împreună cu alţi colegi cel mai de succes proiect politic pe care l-a avut România. Am adus PSD la guvernare şi da, noi ştim să depunem o moţiune de cenzură care să treacă. Am reuşit cu tine ca prim-ministru să facem mult bine pentru români, dar ştii bine că sunt unele obiective şi dorinţe de-ale noastre pe care nu le-am putut duce la capăt deocamdată. Dar să ştii că eu vreau să merg mai departe şi vreau să fii lângă mine, aşa cum şi eu am fost lângă tine„, a declarat Liviu Dragnea duminică la Congresul extraordinar al partidului.

Acesta a subliniat meritele lui Victor Ponta în conducerea Executivului, afirmând că guvernările Ponta au reuşit „să corecteze multe dintre nedreptăţile fostului regim”.

„Îţi mulţumesc, Victor Ponta, şi pentru felul în care conduci Guvernul României. Guvernele din care am făcut parte şi eu sunt guverne care au reuşit să aducă România către o creştere stabilă, să corecteze multe dintre nedreptăţile fostului regim şi să dea speranţă milioanelor de români care muncesc din greu”, a spus liderul PSD.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat duminică, la Congresul extraordinar al PSD, că social-democraţii sunt oameni serioşi şi cinstiţi şi că nu sunt nici baroni, nici corupţi, nici comunişti.

„Membrii noştri de partid sunt oameni serioşi, cinstiţi şi responsabili, sunt oameni care muncesc din greu şi sunt respectaţi în comunităţile lor. Sunt oameni care ţin la partid şi s-au bătut pentru el atunci când pentru partid a fost greu şi s-au săturat să li se spună în faţă mereu aceleaşi lucruri: baroni, corupţi, comunişti. Ei nu sunt nici baroni, nici corupţi, nici comunişti şi PSD este în primul rând partidul lor. Votul celor 450.000 de membri care au fost duminică să voteze a însemnat mai mult decât alegerea unui preşedinte, a însemnat alegerea unui drum nou. Pentru mine, votul de duminică este un moment zero de la care începem reconstrucţia unui spirit nou în PSD, un partid autentic de stânga, un partid care va pune întotdeauna pe primul loc oamenii. Este momentul să spunem clar cine suntem, pentru cine şi pentru ce facem politică„, a declarat Liviu Dragnea, validat ca lider al PSD la Congresul extraordinar.

Acesta a adăugat că PSD va face politica celor care lucrează în întreprinderi, în spitale, în supermaketuri, a celor care nu au weekend liber, care lucrează cu multe ore peste program fără să aibă curaj să ceară bani în plus de frica pierderii locului de muncă, a celor care şi-au făcut afaceri, mai mici sau mai mari, a celor care creează, care duc mai departe tradiţiile româneşti, dar şi pe a celor care au plecat în străinătate să lucreze.

„Ministerul românilor de pretutindeni trebuie să aibă un buget care să sprijine educaţia în limba română, dar şi educaţia comunitară şi spirituală consistentă”, a precizat Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică, la Congresul extraordinar al partidului, că social-democraţii au făcut de-a lungul timpului greşeli politice şi a propus marcarea unui moment de reculegere pentru victimele comunismului.

„Multă vreme nu am avut curajul să ne asumăm istoria României aşa cum a fost ea sau să rezonăm la unele vibraţii ale poporului român. Ne-am ferit câteodată să ne asumăm chiar şi trecutul recent. (…) Nu am avut curajul să condamnăm crimele comunismului, nu ne-am asumat unele greşeli făcute în primii ani de după Revoluţie. Tratamentul politic aplicat unor supravieţuitori sau unor victime ale dictaturii poate nu a avut moderaţia şi respectul cu care trebuiau trataţi acei oameni. (…) Trebuie să ne cerem iertare, chiar dacă nu noi suntem vinovaţi. A ne cere iertare este un gest moral fundamental al despărţirii de un trecut care ne mai urmăreşte şi azi. Vreau să ne ridicăm în picioare şi să ţinem un moment de reculegere în amintirea victimelor dictaturii comuniste şi să ne cerem iertare României şi românilor că nu am făcut acest gest până acum”, a spus Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a asigurat, duminică, pe social-democraţii prezenţi la Congresul extraordinar că noua conducere a partidului va susţine, „cu aceeaşi forţă”, rămânerea la guvernare.

„Ultimii trei ani de guvernare au arătat că suntem singurii în stare să creştem economia. Victor Ponta a arătat că este cel mai bun prim-ministru de la Revoluţie încoace, că suntem singurii care vrem să folosim această creştere ca să dezvoltăm ţara şi ca să combatem sărăcia şi decalajele din societate. Acesta este drumul pe care vreau să mergem înainte. Noua conducere PSD va susţine, cu aceeaşi forţă cu care a făcut-o şi până acum, rămânerea noastră la guvernare”, a arătat Dragnea în discursul ţinut în faţa delegaţilor prezenţi la Congresul extraordinar al PSD.

Acesta a adăugat că PSD trebuie însă să privească şi „dincolo de mandatul acestui guvern” şi să contureze un plan de dezvoltare a României în următorii 25 de ani.

„Trebuie să privim şi dincolo de mandatul acestui guvern. După 25 de ani, România nu are un plan de dezvoltare, un plan pentru următorii 25 de ani. (…) Ne trebuie un plan care să depăşească alegerile şi doleanţele partidelor, un plan care să aducă bunăstare pentru toţi, indiferent dacă suntem tineri sau bătrâni, de la ţară sau de la oraş, bogaţi sau săraci. Niciun partid din România, indiferent dacă este de stânga sau de dreapta, nu poate să ignore discrepanţele sociale dramatice provocate de o dezvoltare inegală a ţării”, a susţinut Liviu Dragnea.

Acesta a ţinut să sublinieze faptul că, în opinia sa, Opoziţia nu reuşeşte să înţeleagă că social-democraţii îşi doresc ca fiecare român să aibă o şansă la o viaţă prosperă.

„Este foarte bine că sunt români care au, dar sunt prea mulţi cei care nu au, iar datoria noastră este să îi încurajăm pe cei care au, dar să găsim soluţii şi pentru cei care nu au. (…) Ceea ce dreapta nu reuşeşte să înţeleagă este că noi nu vrem să dăm de pomană, dar vrem să dăm o şansă fiecărui om”, a menţionat acesta.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, le-a propus duminică social-democraţilor adoptarea în interiorul partidului a unui Cod de conduită în care să fie cuprinse şi criteriile de integritate.

„Nu vom putea recâştiga încrederea oamenilor dacă nu vom înlătura stigmatul corupţiei. Am votat în primăvară nişte criterii de integritate care sunt foarte bune. Ar putea fi şi foarte eficiente, dacă ar fi aplicate. Şi vă spun asta cu inima strânsă, conştient de faptul că aplicarea lor îi poate dezamăgi sau îi poate nedreptăţi pe unii dintre noi, dar, pe de altă parte, vă spun cu inima deschisă că aplicarea lor este singura soluţie pentru a începe să recâştigăm încrederea oamenilor. În viziunea mea, criteriile de integritate au rolul să prevină, şi nu să pedepsească. Acele criterii nu sunt incluse în statutul partidului acum. Vreau să fiţi de acord să realizăm un Cod de conduită care să cuprindă mai mult decât acele criterii şi pe care să îl supunem unei dezbateri serioase în partid în luna care urmează, apoi să-l adoptăm definitiv şi să-l aplicăm fără excepţie”, a spus Liviu Dragnea la Congresul extraordinar al PSD.

Acesta a adăugat că partidul trebuie să dea mai multă putere celor 450.000 de membri care şi-au votat duminica trecută noul preşedinte.

„În acest sens, vă propun ca şi preşedinţii de organizaţii judeţene să fie aleşi prin votul tuturor membrilor din acest judeţ, pentru că partidul este al tuturor, nu doar al celor care au funcţii de conducere. Azi am ajuns iar în situaţia în care dezbaterea se duce numai la centru. Va trebui ca în decursul acestui an să elaborăm criterii clare privind cariera politică şi accesul la funcţii în partid. Dacă vrem să modernizăm România, suntem obligaţi să ne modernizăm noi mai întâi. Generaţia mea şi cea de dinainte, care a condus PSD după Revoluţie, a făcut politică sub presiunea evenimentelor. Generaţia care vine are obligaţia să treacă la nivelul următor, să facă politică profesionistă”, a precizat Liviu Dragnea.

Premierul Victor Ponta a declarat duminică la Congresul PSD că Liviu Dragnea are mandatul său de premier „pe masă” şi că este convins că liderul social-democraţilor va folosi acest mandat spre „binele tuturor”.

„Liviu ştie foarte bine, din prima zi, că are mandatul meu de prim-ministru pe masă. Sunt convins că îl va folosi spre binele nostru, al tuturor. Şi, deocamdată, mergem, guvernăm bine şi putem să facem şi în 2016 o mulţime de lucruri bune care să arate că doar PSD-UNPR-ALDE pot să guverneze bine România. Asta vreau să fac şi sper să am sprijinul dvs. (…) Glumeam că doar PSD poate să treacă moţiune de cenzură, nimeni altcineva, aşa că să-mi spuneţi când e momentul. Să-mi spuneţi să ne pregătim, dacă e cazul. Că noi ştim să trecem moţiuni de cenzură, însă sunt absolut convins că în această formulă guvernarea va merge foarte bine„, a afirmat Ponta de la tribuna Congresului PSD.

Premierul le-a spus delegaţilor la Congres că nu mai candidează la nicio funcţie pentru că „cea mai mare onoare şi mândrie” din viaţa sa a fost să fie preşedinte al PSD.

„Mă emoţionaţi. (…) Modelul meu politic, domnul Blair, spunea că: „În politică de două ori eşti foarte-foarte aplaudat. Prima dată când eşti ales lider al partidului şi a doua oară când te retragi”. Vă mulţumesc că nu m-aţi dezamagit”, a mai spus prim-ministrul, în aplauzele sălii.

Victor Ponta a adăugat că îi va vota pe toţi care candidează pentru funcţii în partid pentru că nu vrea să lase „pe cineva supărat”.

Potrivit lui Victor Ponta, aşa cum PSD a renăscut de fiecare dată, aşa va face şi el, alături de social-democraţi.

„În 2010 am spus că PSD este ca pasărea Phoenix. Când toţi se gândesc că e cenuşă, de fiecare dată renaştem. Eu fac parte din PSD. Am şi eu puterea de renaştere, dar doar alături de dumneavoastră„, a afirmat prim-ministrul.

Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu a declarat că PSD este un partidul care duce mai departe idealurile şi obiectivele Revoluţiei din decembrie 1989, dar că nu crede că acestea au fost realizate în totalitate.

„Se impune însă o clarificare ideologică permanentă, clarificare care să permită reintegrarea acestor teme care au stat la originea structurării apariţiei partidului nostru. Este momentul, în primul rând, al reafirmării opţiunii de stânga a partidului nostru, al reafirmării valorilor şi principiilor social-democraţiei clasice româneşti şi a celei europene contemporane”, a menţionat Ion Iliescu.

PSD trebuie să învingă „demonii trecutului” şi să înlăture eticheta de partid comunist, a declarat, duminică, la Congresul extraordinar al PSD, preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Valeriu Zgonea.

„Învingându-ne demonii trecutului vom putea să ne alegem un nou drum. Doar aşa putem să scăpăm de etichete care au sugrumat de foarte mult timp viaţa partidului nostru şi ne-au ţinut captivi. (…) Mă doare de foarte multe ori când aud de aceste etichete. Suntem aici peste 4.000 de delegaţi şi vă pot spune clar şi tare: ne-am săturat de aceste clişee, ne-am săturat să ni se spună pe nedrept că suntem comunişti. (…) După 25 de ani, da, aşa este, nu avem nicio legătură cu această etichetă. Este doar un atac împotriva social-democraţiei, a singurului partid care se bate pentru justiţie socială, nu doar pentru creştere economică, un atac al adversarilor noştri de dreapta”, a spus Valeriu Zgonea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.