Senatorul PSD a transmis, recent, presei, o declaraţie politică, în contextul noii misiuni a Fondului Monetar Internaţional ce a început recent, discuţiile vizând restanţele din ultimul acord încheiat în septembrie, referitoare la reformele structurale, la legea redevențelor. De asemenea, va fi pus în discuţie și e bugetul pe 2016.

Părerile privind angajarea României într-un nou acord cu FMI sunt împărțite. Începând cu cele care susțin că o nouă înțelegere cu organismele financiare internaționale ar constitui o frână serioasă în calea dezvoltării țării și terminând cu cele venite în special din partea adversarilor noștri, care bat monedă pe faptul că guvernul nu și-a respectat angajamentele și, pe cale de consecință, un nou acord ar fi caduc.

Dar să vedem în ce măsură a fost sau nu îndeplinit ultimul acord, nu atât în litera lui, cât în spiritul acestuia. În fond, care a fost obiectivul acestui acord ? Consolidarea macrostabilității și adoptarea de măsuri care să conducă la o creștere economică sănătoasă și sustenabilă.

Or specialiștii FMI tocmai ce și-au revizuit propriile estimări cu privire la evoluția economiei românești. Dacă în aprilie prognozau o creștere de 2,7% în acest an și de 2,9% pentru 2016, în ediția de toamnă a raportului World Economic Outlook FMI se menționează un avans al PIB-ului pe 2015 de 3,4%, iar pentru anul viitor o creștere de 3,9%. De asemenea, în documentul menționat se prevede o inflație de—0,4% pentru acest an, față de estimarea de 1% din aprilie, iar deficitul de cont curent va fi de doar 0,7%, față de 1,1% estimat în primăvară.

Privind aceste cifre, care nu mai pot fi puse la îndoială câtă vreme vin dintr-o sursă unanim recunoscută că obiectivă, putem afirma fără nicio reținere că obiectivul acordului cu FMI a fost îndeplinit. România are o creștere economică sănătoasă, iar trendul se menține și pentru anul următor. Există așadar premize reale pentru ca FMI să accepte încheierea unui nou acord, în condiții poate mult mai flexibile, care să lase spațiu și pentru dezvoltarea economiei, păstrând însă o plasă de siguranță care să prevină eventualele derapaje. De altfel, dincolo de avantajele date de un acord cu FMI pe piețele financiare internaționale, există și componenta inducerii unei autodiscipline financiar-bugetare care sub nicio formă nu are cum să dăuneze oricărui guvern.

Gabriela Firea,

Senator PSD de Ilfov”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.