Pompierii Inspectoratului Judeţean de Urgenţă(ISU) Giurgiu au desfăşurat joi, 24 septembrie, în Parcul Natural Comana, un exerciţiu de cooperare cu forţe şi mijloace în teren.

Tema a fost intervenţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu pentru salvarea persoanelor şi limitarea efectelor negative produse de un incendiu forestiar şi de un accident de aviaţie civilă.

Principalele scopuri ale exerciţiului au fost perfecţionarea exercitării managementului unitar al forţelor participante la intervenţie, dar şi verificarea capacităţii organizatorice şi de comandă, a modului de

cooperare cu celelalte forţe participante la intervenţie şi antrenarea efectivelor proprii pentru executarea operaţiunilor de intervenţie în condiţiile producerii unui accident aviatic.

Situaţiile specifice urmărite au fost:

  1. Un avion utilitar survolează comuna Comana, în zona bălţii pentru a ierbicida culturile agricole din vecinătate. La un moment dat pilotul pierde din altitudine şi se loveşte de vârfurile copacilor. Avionul utilitar încărcat cu îngrăşăminte chimice se prăbuşeşte în baltă.
  2. În cădere avionul loveşte un rezervor de gaz metan din incinta restaurantului, a cărui explozie coroborată, cu producerea unor scântei duce la izbucnirea unui incendiu de anexă gospodărească unde erau depozitate materiale textile şi cauciucuri.
  3. Ca urmare a prăbuşirii avionului, pilotul este blocat în cabina avionului, iar copilotul s-a autoevacuat – nu este găsit.
  4. Rezervorul avionului este spart, combustibilul şi îngrăşămintele chimice s-au revărsat în Balta Comana ducând la poluarea apei.
  5. Un număr de 30 de elevi sunt în vizită la parcul de distracţii, opt dintre ei sunt intoxicaţi cu fum, toţi trebuie evacuaţi.

Rezolvarea situaţiilor:

Personalul Parcului Natural Comana, sesizează producerea accidentului prin SNAUU 112, care transmite apelul către Dispeceratul I.S.U. Giurgiu, toate celelalte agenţii din judeţ fiind în ascultare. Este alertat Punctul de Lucru Călugăreni şi Garda de Intervenţie Colibaşi precum şi SVSU Comana.

La exerciţiu au participat, alături de pompieri şi poliţişti, jandarmi, cei de la Serviciul de Ambulanţă, Spital de Urgenţă, Direcţia de Sănătate Publică, cât şi reprezentanţi ai Primăriei Comana şi ai Administraţiei Parcului Natural Comana, echipe specializate de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Garda de Mediu, Oficiul Judeţean pentru Telecomunicaţii Speciale Giurgiu, Ocolul Silvic Comana, Sistemul de Gospodărire a Apelor.

Sursă articol şi foto: ISU Giurgiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.