Inspectoratul General pentru Imigrări funcţionează ca structură de specialitate a administraţiei publice centrale, în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor. Conform informaţiilor găsite pe site-ul Inspectoratului General pentru Imigrări, în România există şase centre regionale de cazare şi proceduri de azil, cu posibilitatea de a găzdui un număr total de 960 de refugiaţi.

Unul dintre aceste centre se află la Giurgiu, iar celelalte cinci în Bucureşti, Galaţi, Timişoara, Suceava şi Maramureş. Conform Hotnews, ţara noastră adăposteşte deja câteva mii de refugiaţi, astfel, doar în primele şapte luni ale anului 2015, au solicitat azil 913 persoane. Acestora li se adaugă 3.373 de solicitanţi de azil pentru 2013-2014.

Conform Legii nr.122/2006, privind azilul în România, solicitanţii beneficiază de o sumă de 3 lei/zi/persoană pentru hrană, 1,8 lei/zi/persoană pentru cazare si 0,6 lei/zi/persoană pentru alte cheltuieli. De asemenea, aceştia beneficiază de asistenţă medicală primară şi spitalicească de urgenţă în regim gratuit, precum şi acces la piaţa forţei de muncă după expirarea perioadei de un an de la data depunerii cererii de azil.

Centrele de azil sunt dotate cu cabinete medicale, spaţii special amenajate pentru activităţi recreative, sportive şi educaţionale, iar copiii au acces la învăţământ şcolar obligatoriu, ca orice minor cetăţean român.

După ce obţin drept de şedere în România, imigranţii sunt incluşi în programe de integrare socială, unde timp de şase luni primesc consiliere psihologică, consiliere în legătură cu drepturile pe care le au în ţara noastră, precum şi cursuri de învăţare a limbii române, organizate de Ministerul Educaţiei.

După ce primesc o formă de protecţie, imigranţii pot beneficia din partea Ministerului Muncii, de un ajutor social de 5,4 lei/zi/persoană, timp de şase luni, cu posibilitatea de a prelungi perioada cu încă trei luni, în baza unei anchete sociale.

România va primi de la Uniunea Europeană 6.000 de euro pentru fiecare imigrant, indiferent de perioada de timp pe care acesta o va petrece pe teritoriul ţării noastre. Întrebarea este câţi imigranţi va primi România? Conform declaraţiilor Prim-Ministrului Victor Ponta, acest lucru se va discuta în şedinţa CSAT care se va desfăşura cel mai probabil săptămâna viitoare.

M.A. 8 septembrie 2015

 

1 COMENTARIU

  1. […] Inspectoratul General pentru Imigrări funcţionează ca structură de specialitate a administraţiei publice centrale, în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor. Conform informaţiilor găsite Sursa: giurgiu-net.ro Articol sursa: Giurgiu, alături de alte cinci judeţe din România, se pregăteşte să primească refugiaţi […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.