Guvernul a aprobat, astăzi, în şedinţă, normele metodologice privind aplicarea unei legi ce vizează acordarea părinţilor a unor zile lucrătoare libere pentru îngrjirea sănătăţii copiilor. Normele prevăd, printre altele, că zilele libere respective pot fi obţinute în baza unei cereri.

Părintele mai trebuie să dea şi o declaraţie pe propria răspundere, potrivit căreia celălalt parinte nu a solicitat o zi liberă în acel an şi nici nu o va solicita. De asemenea, normele mai prevăd că respectivul control medical se poate efectua atât în sistemul public de sănătate, cât şi în cel privat.

După efectuarea controlului medical, părintele/reprezentantul legal al copilului are obligaţia să prezinte medicului de familie al copilului rezultatele investigaţiilor. Pe baza acestora, medicul de familie eliberează gratuit o adeverinţă, pe care părintele/tutorele o va prezenta angajatorului drept dovadă că acest control medical a fost efectuat.

Prin Legea 91/2014, se acordă părinţilor/tutorilor asiguraţi în sistemul asigurărilor sociale de stat o zi sau două zile lucrătoare libere, în funcţie de numărul copiilor pentru a verifica anual starea de sănătate a copilului/copiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.