În loc să se zbată să obţină fonduri pentru reabilitarea şi modernizarea unuia dintre cele mai importante monumente istorice din judeţ, şeful Consiliului Judeţean Giurgiu, Vasile Mustăţea, a găsit că-i mai simplu să-l… vândă. În acest sens, a fost întocmit un proiect de hotărâre ce va fi supus aprobării în şedinţa ordinară de miercuri, 15 iulie.

Pentru clădirea respectivă, colegii domnului Mustăţea gândiseră de mult un centru de excelenţă destinat copiilor giurgiuveni. Numai că, deoarece, probabil, l-o considera tot un proiect „SF”- ca multe altele propuse inclusiv de angajaţi de acum ai lui Vasile Mustăţea, acesta din urmă a găsit de cuvinţă că e mai simplu să scoată conacul-monument istoric la vânzare prin licitaţie publică.

După ce că, şi-aşa, imobilul se află într-o stare avansată de degradare, cu siguranţă că se va prăbuşi, pentru că este greu de crezut că cineva îl va achiziţiona prea curând şi-l va restaura.

Chiar dacă transformarea Conacului din Bucşani într-un centru de excelenţă ar părea o utopie, cu siguranţă în ceva util tot ar fi putut fi transformat, spre beneficiul locuitorilor comunei Bucşani şi nu numai.

Conacul Angelescu din comuna Bucşani, constuit la începutul anilor ’30, a aparţinut renumitului om politic liberal Constantin Angelescu care, între 30 decembrie 1933 și 3 ianuarie 1934, a fost primul ministru interimar al României. Tot Angelescu a  fost cel dintâi ministruplenipotențiar al României la Washington, începând cu ianuarie 1918, şi guvernator al Băncii Naţionale a României în perioada 1931-1944(www.wikipedia.ro)

Potrivit unui articol mai vechi apărut în adevărul.ro, Angelescu ar fi fost persecutat şi bătut de Securitate. În iulie 1930, în timp ce era ministru secretar de stat la Interne, a fost împuşcat de un student legionar cu cinci focuri de armă, dar a scăpat în mod miraculos cu viaţă. Semnatura sa a apărut pe două bancnote de cinci mii de lei, una emisă în 1940, iar cealaltă în 1944.

C.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.