82 de tineri din 41 de judeţe ale ţării participă în perioada 15-16 mai, la faza naţională a Olimpiadei de Şah, concursul având loc la sala de sport a Clubului Sportiv Şcolar(CSS) Giurgiu din incinta Stadionului „Marin Anastasovici”.

Competiţia, organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean, este destinată elevilor de gimnaziu, copiii şi tinerii fiind împărţiţi în funcţie de gen. S-a jucat în sistem elveţian, fiind şapte runde, patru vineri şi trei sâmbătă.

La festivitatea de deschidere au participat şi reprezentanţii autorităţilor locale, şi, celor prezenţi le-a fost oferit şi un scurt program de gimnastică artistică cu sportive din Giurgiu.

Un singur judeţ nu s-a prezentat la Olimpiada Naţională de Şah, fiind  vorba despre Caraş-Severin. Şi Giurgiu are doi concurenţi, o fată din Toporu şi un băiat din Clejani. Deşi, comparativ cu alţi colegi din ţară, ei nu s-au antrenat de prea multă vreme cu un profesionist, iată că au reuşit să ajungă până la faza naţională.

„Avem câteva judeţe care au copii participanţi la campionate mondiale. Nu putem să ne batem cu ei, deocamdată. Anul acesta, la Giurgiu, se va deschide, probabil, încă o secţie de şah. Aceasta şi pentru că, probabil şahul va fi introdus în programa şcolară, aşa cum se discută. Sperăm ca, în următorii ani, să ne ridicăm şi noi la un nivel cât mai bun”, a spus inspector şcolar giurgiuvean Florin Bădică, organizator al evenimentului.

Am stat, de asemenea, de vorbă şi cu unii dintre concurenţi. Au venit tocmai de la Satu Mare, Arad, Timişoara etc., drumul a fost lung, dar şahul merită orice efort. „Eu am vrut să încerc, pentru că îi vedeam pe colegii care jucau şah că se descurcă mai bine la şcoală. Aşa şi este, mă concentrez mai uşor, rezolv mai uşor probleme, sunt mai atentă”, ne-a declarat o tânără din Neamţ.

Totodată, tânărul nostru din Clejani ne-a spus că îi place mult să joace, că tatăl i-a fost instructor şi, chiar dacă nu este legitimat la vreun club, el este decis să câştige.

Olimpiada Naţională de Şah este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean, Direcţia de Tineret şi Sport, cu sprijiul autorităţilor locale giurgiuvene.

Festivitatea de premiere va avea loc sâmbătă, 16 mai, la ora 14.00.

Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.