Ceea ce ar fi trebuit să fie o activitate specială, derulată în cadrul Primăverii Culturale Giurgiuvene, a rămas doar pe jumătate aşa.

Este vorba despre tradiţionala “zi de creaţie artă plastică româno-bulgară”, programată pentru sâmbătă, 9 mai, în Portul Giurgiu.

La activitate erau aşteptaţi tineri şi copii din Ruse, care, însă, nu vor mai ajunge, lăsându-i doar pe mici artişti giurgiuveni să picteze tablouri având ca temă Dunărea.

Motivul? Deoarece nu au cum să-şi însoţească minorii la Giurgiu, pe părinţi îi costă astfel prea mult acea “declaraţie” prin care arată că sunt de acord ca ai lor copii să plece din statul respectiv însoţiţi de altcineva. Nu vor să dea bani grămadă pentru o singură zi, de fapt pentru doar câteva ore, aşa că părinţii copiilor bulgari nu au mai fost de acord să-i lase, mâine, la activitate.

Aceleaşi probleme sunt, evident, şi pe partea română. Chiar de la directorul Centrului Cultural “Ion Vinea”, Virgil Peţanca, am aflat că şi părinţii artiştilor noştri întâmpină asemenea dificultăţi atunci când îşi trimit copiii la activităţi sau concursuri, în Bulgaria şi nu numai. În ţara noastră, o declaraţie la notar pentru ca minorul să poată pleca din România însoţit doar de unul dintre părinţi sau de altcineva costă 300 de lei.

În mod normal, dacă prezintă dovada că minorul pleacă din ţară pentru o competiţie şi nu în alte scopuri, ar trebui ca cei implicaţi în asemenea cazuri să fie scutiţi de la plata taxei. Este, într-adevăr aberant să mai dai şi 300 de lei, după ce că trebuie să îi asiguri bani de mâncare, de buzunar etc., şi mai ales că ştim cu toţii care este nivelul veniturilor giurgiuvenilor.

Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.