Într-un interviu acordat recent AGERPRESS, premierul Victor Ponta a vorbit şi despre măsuri ce ar trebui luate în sistemul bugetar, astfel încât să se poată vorbi de o administraţie bine plătită, dar în mod corect şi transparent.

Iată fragmentul ce se referă la salarizarea bugetarilor din interviul menţionat pe care îl puteţi citi integral AICI(www.psd.ro)

Victor Ponta: “O altă idee, şi cu asta închei, n-am avut-o în programul de guvernare, dar o cere toată lumea, şi anume ideea de a face un pic de ordine în partea de salarizare a personalului din administraţia publică şi, aici, eu întotdeauna detest când se spune bugetarii. Bugetarul sună aşa o chestie, unul care stă degeaba şi primeşte bani nemunciţi. Realitatea este că prin bugetari se înţeleg şi profesorii, medicii, pompierii şi cei din administraţie care îşi fac treaba. Or, aşa a rămas, din 2010, când spunea cineva cu omul gras şi cu omul slab. Realitatea este că, fără o administraţie bine plătită, adică fără medici bine plătiţi, fără profesori, fără pompieri, fără poliţişti, fără militari, fără funcţionari publici, nu ai cum să ai o economie care să prospere, pentru că te opreşti în birocraţie. Noi acum avem un haos pe care am încercat să-l îndreptăm, dar doar l-am peticit legat de partea de salarizare şi, cu siguranţă, proiectul pe care doamna Rovana Plumb îl are în formă avansată de a reaşeza lucrurile în nişte norme cât de cât decente e o altă provocare, dar şi asta va fi o reformă care, dacă o începem şi o punem în aplicare în 2016, va dura cel puţin un an-doi pentru a fi implementată.

AGERPRES: Vor creşte salariile prin acest proiect? 

Victor Ponta: În primul rând, facem o ordine, pentru că eu dau tot timpul acest exemplu, poate că sunt criticat pentru el, dar în orice ţară la care noi ne uităm cel mai mare salariu este al preşedintelui ţării, apoi preşedintele Curţii Supreme, pentru că este puterea judecătorească, preşedintele Parlamentului, pentru că este puterea legislativă. Noi acum avem în administraţia publică mulţi angajaţi care au de patru-cinci ori salariul preşedintelui sau al prim-ministrului. De exemplu, sunt ministere în care ministrul are salariul cel mai mic. Dar nu doar asta: avem alte instituţii publice cu venituri foarte mari, avem instituţii publice, în special în administraţia locală, cu venituri insuportabile. Adică, în general, cu salariul minim, pe care, sigur, l-am ridicat, dar tot este… 1.050 de lei în niciun caz nu este un venit din care să trăieşti decent.

Deci, ideea este de a încerca să facem maximum cinci trepte de salarizare, să avem nişte criterii destul de uşor de înţeles: pe de o parte, sigur, vechimea care contează, pe de altă parte, totuşi, un tip de performanţă şi încet-încet să ducem salariile acestea, cele mai mici, la un nivel suportabil, aşa cum, din punctul meu de vedere, s-a aplicat corect principiul în justiţie: ‘Hai să dăm salarii mari ca să avem pretenţii mari’. A fost un principiu corect şi e foarte bine că în România judecătorii, procurorii au două sute de milioane (lei vechi – n.r.). Este foarte bine. Problema este ce faci cu medicul care se angajează în primul an şi are 1.500 de lei. Diferenţa este mult prea mare şi nu este prea mare în sensul că unii câştigă prea mult, ci în sensul în care unii câştigă prea puţin. Atunci, evident că vom încerca să împingem spre venitul mediu partea de jos.

Fragment dintr-un interviu acordat agenţiei de presă AGERPRESS de către primul-ministru Victor Ponta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.