Sirenele ambulanţelor, ale maşinilor pompierilor şi Poliţiei au răsunat, astăzi, aproape continuu, în municipiul Giurgiu, în prima parte a zilei.

A fost vorba despre simulări de accidente chimice şi radiologice, în cadrul unui exerciţiu de amploare desfăşurat în baza proiectului „EMERSYS – Pentru un sistem transfrontalier integrat de detecţie şi proceduri armonizate de răspuns rapid la situaţii de urgenţe nucleare, radiologice, biologice, chimice”.

Reprezentanţii ISU Giurgiu au transmis, încă de la prima oră, un comunicat de presă în care au detaliat scenariile prevăzute de exerciţiul desfăşurat în parteneriat cu bulgarii.

Astfel, la ora 09.00 a avut loc un „accident chimic” în Zona Liberă Giurgiu

„Primele informații despre accident sunt primite prin 112 de la unul dintre martori. Această persoană precizează că un autobuz de pasageri, în timp ce transporta muncitorii la instalațiile situate în interiorul Zonei Libere, s-a ciocnit cu un tren de marfă la un punct de trecere de cale ferată situat în apropiere de intrarea în zona economică. După 5 minute, responsabilul pentru gestionarea situației de urgență al Zonei Libere Giurgiu precizează că autobuzul transporta aproximativ 40 de muncitori, unii dintre ei fiind prinşi în interiorul autobuzului, comunicând şi faptul că, de la unul din vagoane cisternă curge o substanță lichidă. Vagonul este marcat cu niște plăci despre care responsabilul consideră că indică o substanță toxică și inflamabilă şi inscripţionat cu numărul ONU 1163 (acest număr este atribuit N, N-dimetil hidrazină).

12.00- „Incident radiologic”

Un accident rutier produs în Punctul de Trecere a Frontierei dintre România și Bulgaria este raportat de către un ofițer de la Autoritatea Vamală Giurgiu. Ofițerul raportează că șoferul unui minivan a pierdut controlul vehiculului și s-a ciocnit cu un stâlp de beton. Șoferul este încă în interiorul vehiculului și martorii nu-l pot extrage. Ofiţerul observă că duba transportă substanțe periculoase, pentru că a putut citi eticheta de pericol radiologic și o placă pe care este scris I-131. Punctul de trecere a frontierei este foarte aglomerat în acest moment al zilei ( estimându-se prezența a aproximativ 30 de autoturisme și două autobuze). Oamenii sunt reticenți în a păstra o distanță de siguranță la locul accidentului.

Concomitent cu derularea acţiunilor în teren se vor desfăşura activităţi specifice testării fluxului informaţional-decizional la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă din România (IGSU), Directoratul General de Protecţie Civilă şi Siguranţă la Foc din Bulgaria (DGFSCP), Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară-Horia Hulubei din România şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Vlaşca” al judeţului Giurgiu.

Exerciţiul este unul de amploare şi are ca scop testarea Planului comun de intervenţie în zona transfrontalieră, la această activitate participând forţe şi mijloace din cadrul judeţelor riverane Dunării atât din România, cât şi din Bulgaria”.

ISU Giurgiu

sursă foto: internet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.