Unul dintre cele mai ample exerciţii (privind situaţiile de urgenţă) desfăşurate la noi în ultimii ani se va derula miercuri, în două etape.

Este vorba despre o activitate prinsă într-un proiect european, Emersys, implementat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă(IGSU) România şi Directoratul General de Protecţie Civilă şi Siguranţă la Foc din Bulgaria, şi care este destinat structurilor subordonate acestora din judeţe şi regiuni riverane Dunării. Adică, vorbim despre şapte inspectorate pentru situaţii de urgenţă din România şi opt directorate pentru protecţie civilă Bulgaria, alături de două institute de cercetare din ambele ţări, care sunt implicate într-un amplu proiect european.

Acesta a presupus dotarea inspectoratelor cu echipamente de intervenţie în caz de accidente chimice, biologice şi radiologice nucleare. De asemenea, pomperii români şi cei bulgari au fost instruiţi pentru intervenţii în asemenea misiuni.

Exerciţiul de la Giurgiu este, aşadar, cuprins în proiect, iar marţi, 28 aprilie, a avut loc, la sediul ISU Giurgiu, o conferinţă de presă pentru prezentarea proiectului, dar şi pentru descrierea exerciţiului.

„Prin acest exerciţiu, ne dorim şi testăm modul în care cooperăm, acţionăm în comun şi modul în care luăm decizii comune, asigurăm fluxul informaţional şi acţionăm în folosul cetăţeanului”, a declarat directorul exerciţiului, colonelul Claudiu Bratu, din partea IGSU Bucureşti.

La activitatea de mâine vor participa 120 de persoane şi 39 de mijloace tehnice diferite. Exerciţiul va fi împărţit în două. „La ora 09.00, se produce un eveniment chimic în Zona Liberă Giurgiu. În acest context se va impune realizarea măsurilor de cercetare, de decontaminare, intervenţie în folosul personalului şi celor surprinşi de acest eveniment. Şi, ca atare, intervenţia comună a structurilor din România şi Bulgaria”, a mai spus Bratu.

Apoi, de la ora 12.00, în apropiere de frontiera româno-bulgară, se va produce, teoretic desigur, un alt accident în care va fi implicat un autovehicul cu o încărcătură specială. Evenimentul rutier are ca efect emisia în aer a unei cantităţi însemnate de material radioactiv.

În acest proiect european, partener este şi Institutul Naţional de Fizică şi Energie Nucleară „Horia Hulubei” din Măgurele, dar şi institutul similar din Bulgaria.

Proiectul Emersys a fost implementat în 2013 şi are o valoare de peste 6,4 milioane de euro.

Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.