Duminica Floriilor, cea mai importantă sărbătoare ce vesteşte Paştele, are loc cu o săptămână înainte de Paşte şi celebrează ziua în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim. El a fost întâmpinat cu frunze de palmier, de către locuitorii oraşului şi de către discipoli.

Tradiţii

De Florii, oamenii merg la biserică ducând ramuri de salcie, desigur, pentru a-L „întâmpina” tainic pe Hristos. Ramurile sunt sfinţite şi aşezate la icoane. De asemenea, pe vremuri, şi nu numai, oamenii puneau ramurile pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta să rodească.

De Florii, şi stupii sunt împodobiţi cu ramurile de salcie sfinţite, ca albinele să se bucure de binecuvântarea divină.

Ramura de salcie sfintită se utiliza chiar şi în scopuri terapeutice. Oamenii „mâncau” mâţişorii de pe ramură, crezând că vor fi fost feriţi de diferite boli.

Bătrânele se încingeau cu salcia, ca să nu le mai doară şalele, iar în unele zone ale ţării, părinţii atingeau copiii cu nuieluşa de salcie, ca să crească sănătoşi şi înţelepţi.

Cine este sărbătorit?

Orice poartă numele Florin, Florina şi derivatele, dar desigur şi cei care au nume de floare. Iată câteva exemple: Anemona, Brandusa, Camelia, Codrin, Codrina, Codrut, Craita, Crenguta, Crina, Crizantema, Garofita, Gentiana, Gherghina, Delia, Iasmina, Iris, Lacrimioara, Margareta, Micsunica, Mugurel, Narcis, Narcisa, Panseluta, Romanita, Violeta, Zambila.

 

Redacţia Giurgiu-Net urează tuturor sărbătoriţilor Mulţi Ani frumoşi, cu succese pe toate planurile!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.