La ultima sa conferinţă de presă, susţinută cu o zi înainte de aprobarea bugetului propriu al Consiliului Judeţean Giurgiu, şeful instituţiei, Vasile Mustăţea, enumera la capitolul proiecte europene NOI(atenţie!) cinci denumiri de astfel de proiecte.Le-a enumerat drept răspuns la o întrebare, pentru că altfel sigur n-ar fi făcut-o. De ce? Cele cinci proiecte nu-s deloc aşa de noi. Poate unul singur, vizând un drum judeţean, 504 A, deoarece restul, DJ 603, RAGIS(Registrul Agricol), reabilitări şi modernizări la Căminul de la Mironeşti şi la cel din Onceşti sunt proiecte discutate de când lumea. Unele, cu studii de fezabilitate şi documentaţii tehnice trecute demult prin CJ. Pot să pun şi pariu, dacă e cazul.

Bun, atât? Atât? Şi atunci, de ce sare ca ars când i se spune că nu există proiecte europene proaspăt întocmite la CJ şi că nivelul de absorbţie a banilor de la „fraţii” noştri din Uniune va fi unul ruşinos, în acest exerciţiu financiar, pentru judeţul Giurgiu?

Că, iată, ieri, au fost lansate oficial Programul INTERREG V-A România-Bulgaria 2014-2020 şi primul apel de proiecte, anunţă printr-un comunicat de presă reprezentanţii Ministerului Dezvoltării. Cu un buget, per total, de aproape 201 milioane de euro, primul apel de proiecte are ca termene de depunere 30 iunie 2015 (pentru proiecte de tip “soft”), respectiv 30 septembrie (pentru proiecte de tip “hard”) pentru intervenţii in aria eligibilă.

Ce frumos era dacă puneam şi noi mâna la treabă şi aveam idei sau îi încurajam pe angajaţii CJ să le pună pe hârtie! Sunt trei axe prioritare în domeniile transport, mediu şi situaţii de urgenţă. A, dar ce ne interesează pe noi domeniile astea? Am rămas setaţi pe declaraţii sforăitoare pe tema masterplanului de apă, în condiţiile în care primarii lucrează deja la reţele, cu bani de la Guvern.

Îmi amintesc de faptul că, în mai multe rânduri, Vasile Mustăţea a tot vorbit despre proiecte Science Fiction. Cum era şenilata, mai ştiţi? Pe care, în final, a achiziţionat-o pentru ISU Giurgiu.

SF-uri, ziceţi? Că europenii de tâmpiţi ne dau bani pentru orice poate fi construit în ţara şi în judeţul ăsta? Dar e mai simplu să spunem că nu ne trebuie, decât să muncim ca să avem, nu?

Science Fiction e tot ce se întâmplă, de fapt, într-un Giurgiu uitat parcă şi de Dumnezeu.

Cătălina Sfetcu

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.