Da, a curs cerneală multă pe tema cazului noului director al Muzeului Judeţean “Teohari Antonescu” Giurgiu, Constantin Buduru, şi asupra modului în care acesta a fost numit interimar la conducerea instituţiei de cultură. Iată, însă, că va mai curge la fel de multă, odată cu dezvăluirile făcute într-o conferinţă de presă de renumitul om de cultură giurgiuvean Nicolae Ţone.

“Îl acuz deschis şi public pe Vasile Mustăţea de abuz în serviciu, de trafic de posturi publice şi de voturi în Consiliul Judeţean! Domnul Constantin Buduru printr-un abuz a ajuns director la Muzeul Judeţean! Iar domnului Buduru îi lansez invitaţia  de a-şi recosidera atitudinea. Cu studiile dumnealui de metalurgie să facă treabă într-un asemenea domeniu şi să nu se lase cumpărat de Vasile Mustăţea!”, şi-a început Nicolae Tzone conferinţa de presă.

Omul de cultură i-a anunţat, ulterior, pe jurnalişti că la concursul privind manageriatul la Muzeul Judeţean, din ianuarie, anul acesta, a fost singurul candidat, singurul care a depus în termen legal dosarul.

Evident, dosarul lui Nicolae Tzone a fost respins. Pe motiv că nu are studii absolvite de masterat sau studii postuniversitare în domeniul management. În plus, în regulamentul concursului a fost stipulată şi o condiţie privind o experienţă de 10 ani în management.

Plângere la Poliţie pentru fals în acte

Dincolo de faptul că toate aceste cerinţe nu sunt stipulate în Legea ce reglementează concursurile pentru funcţii de conducere în instituţii publice, Nicolae Tzone acuză şi alte abateri grave.

“Din secretariatul comisiei de concurs fac parte patru persoane, reprezentanţii mai multor Direcţii din Consiliul Judeţean. Dacă unul dintre membri comisiei nu este, nu se votează. Unul dintre reprezentanţii de aici, de la compartimentul juridic, n-a fost prezent în ziua respectivă, având înregistrată o cerere prin care se poate dovedi că, în ziua respectivă, a fost la Bucureşti. Dacă nu a fost acolo, atunci semnătura este a cui? Vorbim de fals în acte publice!”, a spus Tzone.

El a anunţat că a făcut, mai întâi, plângere la conducerea CJ, apoi la Prefectură. Cei de la Prefectură au transmis-o mai departe către Parchet, procurorii pasând cazul la Poliţia Municipală.

“Vorbim despre fals în acte publice. Consiliul Judeţean a scos din nou postul la concurs iar solicitarea mea nu este cercetată. La Giurgiu, instituţiile abilitate nu pot sau nu vor să îşi facă treaba? Rog şeful Poliţiei Municipale să se ocupe de sesizare înainte să se încheie şi acest concurs!”, a subliniat Nicolae Tzone.

Noul manager trebuie să fie… inginer

El a reamintit faptul că, în ultimul an, au fost trei concursuri pentru ocuparea funcţiei de manager al Muzeului Judeţean. Primul, la 5 luni după moartea lui Traian Popa(ceea ce iarăşi este ilegal, având în vedere că termenul de numire a unui interimar este de 20 de zile). Atunci, pentru Dan Mucenic nu erau condiţiile impuse la cel la care a participat Ţone şi au fost impuşi doar 2 ani de experienţă ca manager. Ultimul concurs este în desfăşurare, fiind cerute aceleaşi criterii aberante.

Mai mult decât atât, noul regulament prevede “studii în inginerie” obligatorii…

“În trei sferturi de ani, se tot ridică ştacheta. De ce? Ca să nu poată participa nimeni la concurs şi ca să câştige cine trebuie?(…) Cu ce greşesc eu? Pentru că nu îi dau vreun vot lui Vasile Mustăţea în Consiliul Judeţean?”, s-a întrebat Tzone.

El i-a cerut lui Constatin Buduru ca, în termen de două săptămâni, să îşi dea demisia din funcţia de director interimar, altfel îi va face şi lui o plângere penală. Şi, a mai spus Nicolae Tzone, ar trebui să se sesizeze în acest caz şi Corpul de Control al Ministerului Culturii.

După conferinţa de presă a lui Nicolae Tzone, jurnaliştii au mers la Muzeu pentru a sta de vorbă cu directorul Buduru, însă acesta nu a fost găsit, iar angajaţii nu au putut să ne spună când ar putea fi acolo.

Apoi, am încercat să obţinem un punct de vedere al preşedintelui Consiliului Judeţean, Vasile Mustăţea. Nici el nu era la sediul instituţiei pe care o conduce. Contactat telefonic a declarat că era în drum spre o şedinţă de partid, dar că nu intenţionează să facă vreo conferinţă de presă. Cel mai probabil, a spus Mustăţea, va da un drept la replică în urma acuzaţiilor ce-i sunt aduse de Nicolae Tzone.

Vom reveni, aşadar, cu amănunte în acest caz.

Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.