Unii medici au reuşit să valideze serviciile medicale în baza cardului de sănătate(CEAS), alţii nici măcar nu au fost de acord să împartă cardurile pacienţilor lor. În plus, au fost şi refuzuri categorice de utilizare a instrumentului respectiv. Despre toate acestea şi nu numai, au vorbit, luni, 16 martie, în conferinţă de presă, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate(CJAS) Giurgiu, Marin Constantin, şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică(DSP) Giurgiu, Paul Marinescu.

Mai sunt 45 de zile până când acest card va deveni obligatoriu şi, potrivit lui Marin Constantin, 80% dintre furnizorii de servicii medicale au achiziţionat cititoarele aferente. Pentru că sunt unele persoane care şi-au exprimat temerea cu privire la datele conţinute de acest card, şeful CJAS a făcut precizarea că CEAS va conţine seria şi numărul cărţii de identitate, numele şi prenumele beneficiarului, fără Cod Numeric Personal.

„Cardul nu poate fi folosit în alte scopuri în afară de cel medical. Alte date pot fi introduse pe card doar la solicitarea, în scris, a asiguratului”, a subliniat Marin Constantin.

La CJAS Giurgiu, au fost depuse şase solicitări de la tot atâtea persoane care nu vor să utilizeze cardul, din motive religioase. O a şaptea persoană l-a refuzat pur şi simplu.

„Inţial, în judeţul Giurgiu, am primit pentru asiguraţi 164.000 de carduri. 151. 000 au fost distribuite prin intermediul Poştei Române, în timp ce 1.156 au fost distribuite prin ghişee. 1.700 de carduri aparţin unor giurgiuveni care nu sunt înscrişi la medic de familie iar 9.080 de carduri au fost transmise către medicii de familie care trebuie să le împartă pacienţilor”, a mai anunţat şeful CJAS Giurgiu.

În tranşa a II-a, au mai sosit la Giurgiu alte 10.800 de carduri, fiind vorba despre giurgiuveni care au intrat, ulterior, în baza de date a CJAS.

Şase medici de familie, patru fiind din municipiu, fără să dea vreo motivaţie clară, au refuzat să împartă cardurile pacienţilor lor. De asemenea, alţi şase medici din judeţ lucrează deja cu ajutorul CEAS.

„Direcţia de Sănătate Publică va sprijini această acţiune de distribuire a cardurilor. Ne vom întâlni şi cu cei şase medici pentru a discuta despre beneficiile utilizării acestor carduri de sănătate(…). Cardul asigură o transparenţă totală a cheltuielilor în sistemul de sănătate”, a declarat şi directorul DSP Giurgiu, Paul Marinescu.

De menţionat este că, în cazul în care pierdeţi cardul de sănătate, veţi plăti pentru un altul 2,7 euro pentru emiterea sa iar alţi 3 lei pentru distribuirea sa.

Dacă, în schimb, datele cuprinse în card sunt greşite, vi se va da altul, fără să vă coste ceva.

Ce se întâmplă cu cei care refuză să folosească acest card de sănătate? Ei vor primi o adeverinţă de la medic, pe care va trebui să o reînnoiască la fiecare 3 luni. La fel şi cei care, din diverse motive, vor rămâne, la un moment dat, fără cardul de asigurări de sănătate.

 

Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.