Momentul conferirii titlului de cetăţean de onoare celor patru primari post-decembrişti ai municipiului Giurgiu n-a fost, joi, 29 ianuarie, tocmai lipsit de tensiuni. De altfel, dezbaterile pe acest subiect, alături, desigur, de discursurile unora dintre cei vizaţi, au durat aproape o oră.

Remus Tunaru, Cristian Marciu, Nicolae Mărculescu(post-mortem) şi Lucian Iliescu sunt cei 4 care au primit din partea Primăriei Giurgiu titlul de cetăţean de onoare. De la şedinţa ordinară în cadrul căreia s-a întâmplat acest lucru a lipsit, însă, Lucian Iliescu.

Discuţiile pe aceste puncte au debutat cu prezentarea de către Ionel Dinu(PMP) a unui articol scris de un ziarist (gazetar pe care primarul Barbu l-a criticat foarte dur, spunând că „scrie după cum primeşte banii”), o „fiţuică”, a zis Dinu, pe care i-a adus-o „poştaşul” Florian Velicu.

Dincolo de show-ul cu care ne-a obişnuit şi dincolo de faptul că l-a numit pe Lucian Iliescu „un titan”, spunând că n-ar fi trebuit să fie „băgat în găleată” cu alţii, lui Dinu i s-a dat dreptate privind ideea că cei care s-au pus în slujba cetăţenilor nu pot fi „călcaţi în picioare” în modul făcut de ziaristul cu pricina.

Primarul Nicolae Barbu a făcut un apel către toţi colegii săi din Consiliul Local să nu lase politicul să se amestece într-un subiect ce are legătură strict cu administraţia. „Fiecare din cei patru, mai mult sau mai puţin, a făcut ceva pentru municipiul Giurgiu. Pentru domnii Marciu(primul primar al municipiului, după Revoluţia din 1989) şi Mărculescu n-au fost perioade deloc uşoare. Eu le recunosc meritele tuturor celor dinaintea mea, fiecare şi-a adus contribuţia la dezvoltarea acestui oraş. Recunoaşterea aceasta reprezintă un gest de normalitate, lăsaţi dezbaterile de acest gen pentru şedinţele de partid”, a spus Barbu.

Remus Tunaru, primar pentru un singur mandat(înainte de cele 4 mandate ale lui Lucian Iliescu) le-a povestit celor prezenţi la şedinţă atât despre anii săi de administrare a urbei, cât şi despre perioada în care au condus colegii săi.Remus Tunaru

„Pe vremea lui Marciu, se intra în Primărie cu barda-n mână. Fiecare voia câte ceva, pământ, case, tensiunile erau foarte mari(…). Eu n-am mai candidat a 2-a oară pentru că eram distrus(…). Acum, dacă nu se înhamă toată lumea în aceeşi direcţie, va fi greu. Atunci, nu se făcea politică în consiliul local şi toţi cetăţenii puneau umărul la treabă(…). Am avut neşansa să fiu primar într-o perioadă când te distrugea această funcţie”, a declarat Tunaru.

Primul primar după Revoluţie, Cristian Marciu( a fost edil-şef timp de 5 luni) a povestit, la rândul său, despre cât de dificilă a fost perioada respectivă.DSC_0249

„Primăria era aproape goală, a trebuit să merg să îi aduc pe angajaţi, să le spun că nu au de ce să se teamă să vină la serviciu. Toată lumea venea cu revendicări, case, terenuri(…). Nu ştiam când vor veni banii pentru salarii sau cei pentru utilităţile în oraş, apă, căldură, curent electric, iar audienţele începeau la 10 dimineaţa şi se terminau la 2-3 noaptea(…). Vă mulţumesc pentru acest titlu onorific şi vreau să spun că şi atunci, dar şi acum nu fac decât să fiu în slujba cetăţenilor”, a precizat Cristian Marciu.

Diploma şi placheta primite de Nicolae Mărculescu au fost ridicate de fiicele sale Despina Manea şi Clara Mărculescu. „Tatăl meu ar fi fost foarte fericit că îi apreciaţi meritele. Tot ce a făcut, în administraţie, a fost să încerce să ajute oamenii, aceasta a fost direcţia activităţii sale. În plus, a intrat în administraţie cu o maşină, o Dacia, şi un apartament şi a ieşit din administraţie cu aceeaşi avere”, a spus Despina Manea.DSC_0253DSC_0260

 

De menţionat este că 5 consilieri locali s-au abţinut la vot, fiind vorba despre Florian Velicu, George Ciobanu şi Liliana Truică(PPDD) şi Victor Pîrlea, Viorel Bălănean- independenţi.

Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.