Gazoductul Giurgiu-Ruse nu poate fi făcut cu actualul constructor, deşi acesta a primit termen peste termen pentru finalizarea lucrărilor, ultimul fiind 31 decembrie 2014. Constructorul din Târgu-Mureș, SC CALA, nu are capacitatea tehnică și financiară de a realiza lucrările cu pricina. Cu orice costuri, reprezentanții firmei Transgaz pregătesc rezilierea contractului cu firma târgmureșeană, programată pentru finele acestei luni. De asemenea, Transgaz pregătește și scoaterea, din nou, la licitație, a lucrărilor de subtraversare prin conductă a Dunării.

gazoductFirul 1 al gazoductului Giurgiu-Ruse este considerat deja un proiect pierdut pentru Transgaz. Constructorul Cala S.A. din Târgu-Mureş nu a terminat nici până în prezent lucrările la subtraversarea Dunării, deşi avea ca termen final 31 decembrie 2014. Reprezentanţii Transgaz nici nu mai speră că acest proiect ar putea fi terminat de societatea care contractase lucrarea, CALA, deşi firma din Târgu-Mureş a mai primit un bonus de încă 30 de zile, până la sfârşitul lunii ianuarie 2015, pentru a termina subtraversarea prin conductă a Dunării. Prin urmare , se pregătesc să scoată din nou la licitaţie proiectul.

„Suntem aproape de a definitiva caietul de sarcini şi pentru firul principal. Într-un mod pragmatic, am prelungit , împreună cu partea bulgară,  contractul cu Cala până la sfârşitul lunii ianuarie. Odată ce avem caietul de sarcini gata, vom încheia contractul. Dacă printr-o minune fac ceva până la termen, atunci nu avem decât de câştigat, şi nu mai e nevoie să facem licitaţia. Important e că am agreat cu Bulgartransgaz calea de a merge mai departe”, spune Petru Văduva, director Transgaz, pentru economica.net.

Firma Cala din Mureş are ca obiect de activitate forajele orizontale, lucrările de subtraversare şi reabilitări conducte. Compania este deţinută de familia Boca, Daniel Ioan Boca fiind administrator. Anul trecut, compania a realizat o cifră de afaceri de 34 de milioane de lei şi o pierdere de peste 1 milion de lei. Firma are 112 angajaţi.

În altă ordine de idei, Transgaz a scos la licitaţie, în decembrie, contractul de lucrări pe Firul 2 al Giurgiu-Ruse.  Anunţul este pe SEAP şi este în prima fază a aprobării de către ANRMP, iar licitaţia se va desfăşura în 16 ianuarie.

Gazoductul Giurgiu-Ruse ar fi trebuit finalizat încă din octombrie 2013, dar a întâmpinat numeroase probleme, după cum s-a mai relatat în ECONOMICA.NET.

Lungimea totala a conductei care leagă Ruse de Giurgiu va fi de 25 km, din care 15,4 kilometri sunt pe teritoriul bulgăresc, iar 2,1 kilometri pe sub Dunăre. Costurile totale sunt de 25 de milioane de euro, din care 9 milioane reprezintă contribuţia europeană, 11 milioane sunt costurile părţii bulgare şi doar 4 milioane de euro sunt costurile Transgaz.

Giurgiu-Ruse este unul dintre cele trei gazoducte ce leagă România de vecini. Celelalte două sunt Arad-Szeged şi Iaşi-Ungheni. Pe relaţia de export, niciunul dintre ele nu este funcţional.

Oana CĂLIN

Foto: economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.