2014 a fost, şi politic, dar şi administrativ vorbind, un an bun, dar greu, a spus, miercuri, 17 decembrie, în conferinţă de presă, primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu. 200 de miliarde de lei vechi însumează investiţiile realizate şi cele începute anul acesta, însă edilul-şef, în ultima sa întâlnire pe 2014 cu jurnaliştii locali, a anunţat tot ceea ce se află în plan pentru 2015. Sunt proiecte în diverse stadii, iar Nicolae Barbu le-a făcut prezentarea pe larg.

Piaţa de gros de peşte- este un proiect aflat încă în lucru, în valoare de 1,6 milioane de euro. Chiar dacă au fost unele probleme tehnice cu terenul pe care va fi amenajată, primarul Barbu crede că, foarte curând, vor fi finalizaţi pilonii pentru amplasarea halei ce a fost deja comandată.

Canalul Cama. Prima dată, va fi implementat un proiect de 400 de mii de euro, prin intermediul căruia vor fi amenajaţi circa 700 de metri pătraţi, în zona unde a fost organizat concursul RowMania. Acesta va fi urmat de un altul, de 600 de mii de euro, privind amenajarea hidrotehnică a zonei în ansamblu. Ulterior, reprezentanţii municipalităţii vor transformarea zonei într-una de agrement, cu alei pietonale, hidrobiciclete, locuri pentru picnic, altele de odihnă. Acest al treilea proiect, ce depinde deci de primele două, are o valoare de 6 milioane de euro.

Noi locuri de joacă. Acestea vor fi amenajate în mai multe zone ale oraşului, primarul Barbu enumerând Baciu(zona străzii Independenţei), Bulevardul CFR(în zona Punctului Termic), la Pasarelă, lângă Parcul Tipografiei, Grădiniţa Nr. 4, în zona şoselei Slobozia sau pe Videle.

În zona CFR, a anunţat Barbu, se doreşte a fi realizat un proiect integrat ce prevede, pe lângă locurile de joacă şi, după demolarea garajelor de acolo, realizarea unei parcări acoperite. De altfel, primarul de Giurgiu a anunţat că intenţionează să facă mai multe parcări de acest fel, desigur, şi în alte zone ale municipiului.

Tot în 2015, alături de spaţiile de joacă vor fi amenajate terenuri de sport modulare la Pasarelă, la Grădiniţa nr.4 şi în spatele supermarketului Billa.

Reabilitare şi modernizare străzi. Municipalitatea va continua, bineînţeles, lucrările începute în 2014, pe străzi precum Soarelui, Smârdei, Zefirului.

„S-a terminat licitaţia pentru Avram Iancu iar proiectul pentru străzile Horia, Cloşca şi Crişan, Griviţei şi Comana a fost urcat pe SEAP. Pe acesta din urmă urmărim fonduri prin OG 28. Tot în 2015, vor începe lucrările în zona din spatele spitalului, pe străzi precum Albinei, Aurel Vlaicu, Dezrobirii”, a spus Nicolae Barbu.

El a amintit şi de proiectul privind şoseaua Alexandriei, cu o valoare de 122 miliarde de lei, iar în 2015 vor fi efectuate, cu siguranţă, trotuarele şi va fi amenajată canalizarea pluvială.

De asemenea, Barbu a vorbit şi despre proiectul european aflat în lucru pentru cartierul Ramadan, cuprins în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană 1.

Săli de sport. Cu bani de la Compania Naţională de Investiţii, Primăria Giurgiu vrea să realizeze 4 obiective.

3 săli de sport, la şcolile generale 7, 2 şi 6( aceasta din urmă va deservi şi Liceul Economic), dar şi un bazin de înot didactic la Sala Polivalentă din Parcul Tineretului.

„Toate sunt necesare, mai ales sălile de sport, pentru că, în prezent, orele de educaţie fizică, la unităţile respective, se desfăşoară în condiţii improprii. Am confirmarea că proiectele noastre au fost prinse în lista de investiţii”, a declarat Barbu.

În privinţa altor proiecte, de data aceasta exclusiv cu fonduri europene, cu o valoare totală de peste 100 de milioane de euro, ce vor fi depuse în 2015, şeful Primăriei Giurgiu a amintit de Planurile Integrate de Dezvoltare Urbană 1 şi 2. Acestea vor cuprinde reabilitări de străzi, modernizarea Parcului Elevilor, sistem de monitorizare video în oraş, amenajarea Căminului de Vârstnici de la Bălănoaia, refacerea Parcului „Fără Nume”, dar şi realizarea pistei de atletism.

În plus, Nicolae Barbu a vorbit şi despre proiectul privind Cetatea, cel denumit „Marina-Port”, cât şi realizarea unui traseu turistic pentru vizitarea celor mai importante obiective istorice ale municipiului nostru.

Şi proiectul „Port – acces trimodal” rămâne în atenţia autorităţilor locale, dar şi locuinţele pentru tineri. Nicolae Barbu a anunţat că, în 2015, ar putea începe construcţia a 99 de noi apartamente ANL.

Revenind la proiectele cu fonduri europene, edilul-şef a spus că acestea nu sunt fanteziste, ci realizabile.

„Sunt necesare şi fezabile. Putem folosi şi Strategia Dunării, toate proiectele, de altfel, se încadrează în aceasta, dar şi în strategiile de dezvoltare regională şi naţională. Avem toate condiţiile îndeplinite pentru ca proiectele să fie depuse şi sperăm că le vom câştiga”, a subliniat primarul Barbu.

Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.